utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Dogovor o nastavku pregovora sa Iranom

Najviši iranski pregovorač izjavio da je najnoviji predlog takozvane grupe P 5 plus 1, daleko „realističniji“

Sastanak Irana i svetskih sila u KazahstanuSastanak Irana i svetskih sila u Kazahstanu
x
Sastanak Irana i svetskih sila u Kazahstanu
Sastanak Irana i svetskih sila u Kazahstanu
Glas Amerike
Nakon dvodnevnih „pozitivnih“ pregovora, koji nisu doveli do značajnijeg pomaka, Iran i svetske sile su se složili da nastave pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Najviši iranski pregovorač, Said Džalili, izjavio je nakon današnjeg sastanka u Almatiju, u Kazahstanu da je najnoviji predlog takozvane grupe P5 plus 1 , daleko „realističniji“ od  ranijih nastojanja.

Ta grupa – čije su članice Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka – iskoristila je najnovije diskusije da ponudi Iranu ublaženje sankcija, ukoliko pristane da obustavi neke od svojih nuklearnih aktivnosti vezanih za obogaćivanje uranijuma.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton rekla je da se pomenuta grupa nada da  iranski pregovarači „pozitivno gledaju“ na novi predlog.
Ona je ukazala da taj plan ima za cilj „izgradnju izvesne doze poverenja“ i omogući dvema stranama da ostvare napredak.

Zemlje koje učestvuju u pregovorima planiraju da narednog meseca u Istambulu, održe razgovore na nivou eksperata, nakon čega bi, početkom aprila u Almatiju, usledila još jedna runda sastanaka glavnih pregovarača.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE