subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

IAEA: Bez dogovora sa Iranom

Istovremeno, pojavljuju se novi nagoveštaji da Iran preduzima nove korake za ubrzano povećanje svojih nuklearnih sposobnosti.

Iranski nuklearni objekat NatancIranski nuklearni objekat Natanc
x
Iranski nuklearni objekat Natanc
Iranski nuklearni objekat Natanc
Glas Amerike
Herman Nakerc, glavni inspektor Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, vratio se iz Irana u Beč bez novog dogovora o istraživanju tvrdnji da zemlja razvija nuklearno oružje.

Nakerc je predvodio tim međunarodne agencije na razgovorima u Teheranu, ali je danas saopštio da dve strane nisu uspele da se dogovore. Odbio je da kaže da li je postignut ikakav napredak.

Istovremeno, pojavljuju se novi nagoveštaji da Iran preduzima nove korake za ubrzano povećanje svojih nuklearnih sposobnosti. List „Vašington post“ izvešava da je Teheran pokušao da kupi u Kini hiljade specijalnih prstenastih magneta za centrifuge.

Rezolucijama Ujedinjenih nacija je zabranjen izvoz tih magneta u Iran, ali nije jasno da li je iranski pokušaj da ih nabavi bio uspešan. Iran tvrdi da njegova nuklearna delatnost ima isključivo miroljubive svrhe, ali je evropski diplomata koji ima pristup osetljivim obaveštajnim podacima izjavio za „Vašington post“ da se Iranci „pripremaju da vrlo brzo načine veliki nuklearni napredak“.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE