nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Inspektori UN ponovo u Iranu

Dan ranije Iran je podstakao nadu da bi mogao da dopusti inspektorima da posete vojni objekat Parčin

Nuklearka u IranuNuklearka u Iranu
x
Nuklearka u Iranu
Nuklearka u Iranu
Glas Amerike
Inspektori Ujedinjenih nacija doputovali su u Iran u okviru novog pokušaja da se postigne sporazum o inspekciji nuklearnog programa te zemlje.

Do najnovijeg sastanka dolazi mesec dana pošto je jedan tim Medjunarodne agencije za atomsku energiju bezuspešno pokušao da postigne sporazum o pristupu iranskim nuklearnim objektima.

Dan ranije, Iran je podstakao nadu da bi mogao da dopusti inspektorima da posete vojni objekat Parčin, koji je - kako zapadne zemlje podozrevaju - vezan za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Iran tvrdi da je to konvencionalni vojni objekat i da nuklearni program Teherana ima strogo civilnu namenu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo je nekoliko rezolucija kojima se zahteva da Iran suspenduje sve aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma i dopusti inspektorima svetske organizacije pristup svojim nuklearnim objektima.

Takodje danas, Medjunarodna agencija za atomsku energiju objavila je procenu da je Iran prošle godine imao za 40 milijardi dolara manje prihode od prodaje nafte zahvaljujući sankcijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, uvedenim radi vršenja pritiska na Iran zbog njegove nuklearne aktivnosti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE