utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Iran planira da instalira nove centrifuge

Diplomatski zvaničnici saopštili su da je Iran obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da želi da instalira savremenije centrifuge

Iranski tehničar u nuklearkiIranski tehničar u nuklearki
x
Iranski tehničar u nuklearki
Iranski tehničar u nuklearki
Glas Amerike
Iran planira da instalira novu opremu na svojoj glavnoj nuklearnoj lokaciji za obogaćivanje uranijuma koja bi znatno ubrzala proizvodnju.

U izjavama za zapadne medije, diplomatski zvaničnici koji su želeli da budu anonimni, saopštili su da je Iran obavestio Međunarodnu agenciju za atomosku energiju da želi da instalira savremenije centrifuge u nuklearnom centru Natanc.

Natanc poseduje podzemnu instalaciju sa hiljadama centrifuga za obogaćivanje uranijuma potrebnog za proizvodnju  nuklearnog goriva. Niskoobogaćeni uranijum koristi se kao gorivo u nuklearnim elektranama dok se visokoobogaćeni uranijum koristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran tvrdi da taj program ima mirnodopsku svrhu.

Razgovori između Irana i Kontakt grupe pet plus jedan, u kojoj učestvuju SAD, Francuska, Rusija, Kina, Britanija i Nemačka, održani su poslednji put u junu prošle godine.  Ti poslednji razgovori su propali jer nijedna strana nije odstupila od svojih zahteva.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE