utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Njujork Tajms: Pomoć Iraka Iranu

„Njujork tajms“: Irak pomaže Iranu da zaobiđe ekonomske sankcije

x
Glas Amerike
U članku objavljenom u današnjem izdanju dnevnika „Njujork tajms“, navodi se da Irak pomaže Iranu da zaobiđe ekonomske sankcije uvedene Teheranu zbog iranskog nuklearnog programa.

List navodi da Irak koristi mrežu finansijskih institucija i krijumčarenje nafte da pomogne Iranu da zaobiđe sankcije. Predsednik Barak Obama je u julu zabranio bilo kakvo poslovanje američkih banaka sa iračkom bankom „Elaf islamik“.

U predsednikovom saopštenju se navodi da je ta banka „olakšala transakcije vredne milione dolara u ime iranskih banaka, koje su pod sankcijama zbog veza sa iranskim aktivnostima povezanih sa širenjem nuklearnog oružja“. Njujorški dnevnik piše da „Elaf“, uprkos odluci predsednika Obame, nastavlja da učestvuje u dnevnim aukcijama iračke Centralne banke, na kojim komercijalne banke mogu da prodaju iračke dinare i kupuju američke dolare.

List piše da su te aukcije „ključni put za pristup Irana međunarodnom finansijskom sistemu“. „Njujork tajms“ takođe ukazuje da pojedini funkcioneri iračke vlade blisko povezani sa premijerom Nurijem al-Malikijem, imaju direktnu korist od ovih aktivnosti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE