Linkovi

SAD uskoro energetski snabdevač za Balkan?


A man floats past the reflection of a public sculpture standing by a river in Beijing.
A man floats past the reflection of a public sculpture standing by a river in Beijing.

Tamo gde vlasti budu uspešno pružale pravnu bezbednost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći, kaže demokratski senator Kristofer Marfi.

Američki poslovni svet je zainteresovan za Zapadni Balkan, kaže senator Kristofer Marfi, ali za krupniji angažman američkog kapitala potrebno je temeljno sprovođenje tržišnih i pravosudnih reformi u svakoj od zemalja Jugoistočne Evrope.

Bila je to jedna od tema na jučerašnjem skupu u Nemačkom maršalovom fondu na kojem je Marfi odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistočnoj Evropi.

"Američki ulagači su spremni da investiraju u različite industrijske sektore, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive predanosti borbi protiv i poslednjeg traga korupcije u tim u zemljama. Tamo gde vlasti budu uspešno pružale pravnu bezbednost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći", rekao je pored ostalog Marfi.

Demokratski senator se zalaže za energetsku nezavisnost Zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Posle ruskog otkazivanja izgradnje Južnog toka, energetska situacija je pogoršana, priznaje Marfi. Međutim, on je ponudio i neka - istina dugoročnija - rešenja:

"Amerika koja sve više izvozi tečni gas i naftu, mogla bi da postane alternativni snabdevač na području Balkana. Tačno je da je potrebno rešiti dovod američkih energentat do Balkana, ali već su toku pregovori o izgradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj”.

Postoji i mogućnost razvijanja domaćih energetskih resursa, u čemu bi Sjedinjenje Države takođe bile spremne da pomažu, nastavio je Marfi:

"Bilo da je reč o obnovljivoj energiji, naftnim izvorima, geotermičkim izvorima, pa čak i o mogućoj eksploataciji nafte iz škriljaca u samom regionu. Evropljani oklevaju da se bave takvom tehnologijom, međutim uspeh eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca u Americi nije samo u malim troškovima proizvodnje, već i u tome što je ekološki bezbedna. Američka tehnološka pomoć je na raspolaganju".

Marfi ne isključuje ni nuklearne elektrane, poput one koju kompanija Vestinghaus sada gradi u Bugarskoj. On pri tom pravi razliku između američkih energetskih džinova i ruskog Gasproma. Prvi su motivisan poslovnim uspehom, dok je Gasprom rukovođen političkim interesom Kremlja. Kriza u Ukrajini je svojevrsan dokaz toga, tvrdi Marfi. On je o istočnoj Ukrajini rekao i sledeće:

"Vidimo kako se situacija sve više rasplamsava. Vreme je za reviziju američkog odnosa prema tom konfliktu. Lično menjam svoje ranije stanovište. Uverio sam se da je došlo vreme da Ukrajini dostavimo sofisticiranije naoružanje, jer je njihova vojska ostvarila operativnost na visokom tehnološkom nivou”.

Marfi kaže da narednih nedelja sledi intenzivna debata o tome u Kongresu.

XS
SM
MD
LG