Linkovi

Lugar: "Islamska država glavna svetska pretnja“


Ričard Lugar, dugogodišnji senator i jedan od vodećih američih geostratega.
Ričard Lugar, dugogodišnji senator i jedan od vodećih američih geostratega.

Sjedinjene Države suočene su sa nizom spoljnopoiltičkih izazova, od nuklearnih pregovora sa Iranom i krizom u Ukrajini, do unapređivanja odnosa u regionu Istočne Azije i stabilizovanja uzavrelog Bliskog Istoka.

Međutim, najveću pretnju američkoj, ali i globalnoj bezbednosti predstavlja ekstremistička grupa Islamska država, tvrdi ugledni američki geostrateg, Ričard Lugar.

Uspon i teritorijalno širenje pobunjeničke i terorističke grupe Islamska država u Iraku i Siriji, koje je počelo 2013, sada ugrožava opstanak obe države, kaže Lugar:

“U Siriji veliki deo zemlje je ili pod kontrolom ili pod uticajem Islamske države. S druge strane granice u Iraku, gde smo proveli čitavu deceniju trošeći sredstva i podnoseći ne male ljudske žrtve, vlasti su još slabe. Naravno, aktuelna vlada je bolja od prethodne vlade pod Nurijem al Malikijem, koji je skoro uništio jedinstvo zemlje, otvarajući potencijalnu mogućnost uspostavljanja tri nove države - kurdske, sunitske i šiitske.”

U međuvremenu, oko devet miliona Sirijaca napustilo je svoja ognjišta, bilo da su potražili utočište u susednim zemljama, ili su interno raseljeni. Tri miliona žive kao izbeglice u Jordanu, Libanu, Iraku i Turskoj.

“Sve te zemlje su ekonomski i socijalno teško pogođene poplavom izbeglica iz Sirije. Posebno Jordan, Liban i Irak, u kojima izbeglice sada predstavljaju pozamašan postotak ukupnog stanovništva,” ističe Lugar.

Američka strategija prema Siriji, pa i Iraku još nije zaokružena, kaže on:

“Nemamo diplomatske odnose sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom. Često se pominje mogućnost podrške takozvanim umerenim snagama u toj zemlji. Međutim, i dalje ne znamo tačno ni ko bi to mogao da bude ni gde se tačno nalazi.”

Bez obzira na složenost situacije, rešenje treba što pre naći , upozorava Lugar.

“Ukoliko situacija ostane takva kakva je danas, Islamska država će verovatno moći da uspostavi pravu državu. Ne znamo precizno šta bi to značilo. Verovatno bi to bila totalitarna država zasnovana na izvitoperenoj verziji islama, gde bi teroristi mogli da održavaju baze i odakle bi mogli da odlaze u akcije protiv drugih zemalja, uključujući SAD.”

Po Lugarorim rečima, takvi akteri na svetskoj sceni stvaraju haos, “jer nisu deo pravne države, niti organizacije koja ima pristup međunarodnim forumima, kao što su Ujedinjene nacije.”

Čak i države sa kojima međunarodna zajednica ima sporove i koje stvaraju tenzije, predstavljaju deo međunarodne zajednice, Postoji mogućnost za diplomatski dijalog i razgovore nastavlja Lugar.

“Međutim, ukoliko stvarno ne znamo ni ko su akteri, niti gde se lideri kriju, postoji opasnost od otvaranja puta do sasvim promenjenog međunarodnog poretka, reč je o sukobu između vladavine prava i bezakonja međunarodnih razmera,” zaključio je Lugar.

XS
SM
MD
LG