Linkovi

Berlin protiv Moskve


Džon Halsman, član Saveta za spoljnolitičke odnose i predsednik konsultantske firme „Džon Halsman enterprajz"
Džon Halsman, član Saveta za spoljnolitičke odnose i predsednik konsultantske firme „Džon Halsman enterprajz"

"Najnoviji krug evropskih sankcija protiv avanturističke politike Kremlja, obnovio je geostrateški kredibilitet „starog kontintenta."

Džon Halsman, ugledni ekspert za međunarodne odnose tvrdi da je Brisel važniji od Vašingtona u rešavanju spora između Istoka i Zapada.

Po Halsmanu, obaranje malezijskog aviona u Ukrajini nije glavni razlog zavođenja oštrijih sankcija Rusiji. Evropu je na to naveo gest ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je tokom vikenda posle obaranja malezijskog aviona prestao da odgovara na pozive nemačke kancelarke Angele Merkel:

„Setimo se da posle pada putničkog aviona Evropljani nisu odmah odgovorili sa oštrijim sankcijama. I dalje nisu mogli da se dogovore o tome. Nemci su se brinuli o energiji, Francuzi su želeli da prodaju oružje, a Britanci su strepeli za svoje finansije. Tek kada je tog vikenda Putin prestao da se odaziva telefonskim pozivima Angele Merkel, Evropljanima je preko noći postalo jasno koliko su beznačajni.“

Halsman smatra da je Nemačka ključna za održavanje jednistvenog evropskog stava prema Rusiji. Međutim, nemačka javnost je podeljena u pogledu započinjanja ekonomskog rata sa Rusijom, dodaje on:

„Sve ankete pokazuju da većina nemačke javnosti želi da Nemačka bude neutralan posrednik u sporu između SAD i Rusije. Lično, ne vidim da je to bio cilj u vreme Hladnog rata. Američkoj strani nije potreban posrednik, jer sama može da se obrati Putinu, potreban joj je saveznik. U Nemačkoj, međutim, još živi 'istočna politika' socijaldemokrata, koja zahteva da se sa Rusijom postupa u rukavicama. Zatim 800.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od dobrih ekonomskih veza sa Moskvom. I najzad, američko-nemački odnosi nisu bili gori u poslednjih dvadeset godina. Tome su doprinela otkrića da NSA špijunira Nemce i njihove lidere.“

Nemačka je najvažnija zemlja u Evropi i od nje zavisi dalja politika, pa i budućnost evropskog bloka, napominje Halsman:

„Bez Nemačke sankcije protiv Rusije neće biti efikasne, a Evropska unija ne može da funkcioniše bez nje. Veoma je važno da Vašington ne dozvoli da se Berlin previše udalji od transatlantskog prijateljstva. Stoga, treba odati priznanje Nemačkoj za čvrsti stav prilikom predlaganja najnovijih sankcija Rusiji.“

Izrada evropskog plana za alternativne izvore energije, presudan je korak za održavanje jedinstvenog zapadnog stava prema Putinovoj avanturističkoj politici, smatra Halsman:

„Ukoliko se ne odreknu zavisnosti od ruskih energenata teško će moći da se odupru Putinu više nego do sada. U stvari, ovog puta primarno je reč o evropsko-ruskim odnosima. Sjedinjene Države nisu u centru zbivanja.“

Rasplet spora između Istoka i Zapada više zavisi od Evrope nego od Amerike, zaključio je Halsman.

XS
SM
MD
LG