utorak, 03. maj 2016

Intervju

"Udarne teme biće izazov za Romnija"

Vertman: Pred Romnijem je takođe važan izbor potpredsedničkog kandidata

Politički analitičar Džon VertmanPolitički analitičar Džon Vertman
x
Politički analitičar Džon Vertman
Politički analitičar Džon Vertman
Branko Mikašinović
Kakvi su izgledi predsednika Baraka Obame i verovatnog republikanskog kandidata Mita Romnija na predsedničkim izborima kasnije ove godine? O tome za Glas Amerike govori politički analitičar Džon Vertman.

Vertman: “Prema sadašnjim anketama javnog mnjenja predsednik Barak Obama uživa podršku oko 50 odsto birača, a verovatni republikanski predsednički kandidat Mit Romni oko 45 odsto. Pitanje koje Romni sebi mora da postavi jeste da li će izvršiti smeo izbor potpredsedničkog kandidata, ili sigurniji izbor kao što su guverner iz Minesote, Tim Polenti ili senator iz Ohaja, Rob Portmen, ili bi mogao da napravi potez kao što je senator Mekejn učinio 2008. godine i izabrao guverenera Aljaske, Saru Pejlin; u toj kategoriji bi bili guverner Luizijane Bobi Džindel ili senator iz Nju Hempšira Keli Ajadi. Dakle, Romnijev izbor se kreće od poznatih i proverenih kandidata, do relativno nepoznatih, a ovaj drugi bi mogao da bude daleko riskantniji“.
 
Glas Amerike: Na osnovu republikanskih predsedničkih debata i izjava, koji bi bili spoljnopolitički prioriteti Mita Romnija?
 
Vertman: „Tipičan obrazac u nedavnim predsedničkim izborima je da je republikanski kandidat uživao statističku prednost nad demokratskim kandidatom u pogledu inostrane politike i odbrane. To neće biti slučaj ovaj put, pošto je predsednik Obama veoma popularan u pogledu spoljne politike, tako da će Romni morati da bude oprezan koje spoljnopolitičke teme će uneti u predsedničku trku. Romni bi mogao da kritički predstavi Obamino vođenje rata u Avganistanu, odnose sa Iranom, ili liderstvo u oblasti ekonomije i ekonomskih odnosa sa Evropom.  Međutim, izbor tema koje bi mogle da zadaju definitivan udarac Obami biće izazov za Romnija“.
 
Glas Amerike: Kako tumačite odluku Vrhovnog suda o Obaminom zdravstvenom programu i šta on u stvari znači?
 
Vertman: “Veliko pitanje u odluci Vrhovnog suda o zdravstvenom osiguranju će biti koliki će biti doprinos svake pojedinačne države u svoj program Medikejda, zdravstvenog osiguranja za porodice sa nižim primanjima. Kao što je predloženo, svaka država će moći da dobije za svaki svoj dolar - dolar iz federalnog budžeta. Međutim, republikanski guverneri u 50 država su nagovestili da će odbaciti dodatna federalna sredstva i da neće obezbediti zdravstvenu negu za one koji nisu osigurani. Mislim da će to biti dobra prilika da predsednik Obama izloži kritici te guvernere, a kroz njih i samog Romnija, koji je oštro kritikovao zakon o zdravstvenom osiguranju. U stvari, Romni je rekao da će ukinuti taj zakon ako dođe u Belu kuću. Fokus presednika Obame će morati da bude da svaki građanin dobije što je bolje moguće zdravstveno osiguranje i da taj koncept, koji je sasvim suprotan Romnijevom, iznese pred birače”.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE