Linkovi

"Zahtevi opozicije u CG jednokratnog karaktera"


Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Parlamentarni dijalog o uslovima za slobodne izbore u Crnoj Gori, uskoro će biti nastavljen, kaže za Glas Amerike politički analitičar Zlatko Vujović.

Vujović tvrdi da je poruka sa međunarodnih adresa više nego jasna: sporazum se mora ostvariti, DPS mora napraviti određene ustupke, a takođe i opozicija mora da bude realna u svojim zahtjevima.

Kada je sredinom februara propao parlamentarni dijalog između vlasti i opozicije o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, mnogi su sumnjali da će do njegovog nastavka doći u skorije vrijeme.

Ipak, malo pritisak međunarodne zajednice, malo neminovnost izmjena uslova za izbore, a donekle i želja aktera da se do dogovora dođe, usloviće vjerovatno da se dijalog nastavi. Pitanje je samo kada i u kojoj formi. Politički analitičar Zlatko Vujović smatra da će se dijalog nastaviti.

"Svima je jasno, kada je prvi pokušaj neuspio, da će neka vrsta dijaloga morati da bude obnovljena i da će se morati doći do dogovora koji bi bio ostvaren u cilju stvaranja uslova da imamo demokratske i fer izbore. Mislim da je to jasno i jednoj i drugoj strani, samo što vladajuća DPS pokušava da iskoristi ovaj period da ojača svoju poziciju, da potroši vrijeme i liši Ranka Krivokapića funkcije predsjednika parlamenta. S druge strane opozicija-čini mi se, dosta nespretno-ispustila je kontrolu procesa i na neki način omogućila da DPS troši vrijeme i tako pojačava svoje pozicije i resurse u svrhu poboljšanja svoje uloge na narednim izborima", smatra Vujović.

Boravak zvaničnika Evropske komisije Dirka Langea u Podgorici, te apeli sa brojnih međunarodnih adresa, učiniće da se opet sjedne za pregovarački sto. Vujović smatra da bi se to moglo desiti uskoro.

"Mislim da je poruka međunarodne zajednice, prije svega zvaničnih Vašingtona i Brisela, više nego jasna: sporazum se mora ostvariti, DPS mora napraviti određene ustupke, a takođe i opozicija mora da bude realna u svojim zahtjevima. Tako da očekujem neku rezultantu tih zahtjeva i da u relativno kratkom periodu, dođemo do nečega što bi bila mjera realnog u ovom trenutku", ocjenjuje Vujović.

On upozorava opoziciju da ne odlaže dijalog, jer vremena za implementaciju zahtjeva, sve i da budu ispunjeni, nema previše.

"Kada govorimo o pregovorima, treba biti svjestan dva elementa: jedan je vrijeme koje ostaje za implementaciju, a drugi je obim zahtjeva, odnosno karakter dogovora. Vrijeme anulira obim, što znači da- bez obzira da li su ustupci DPS-a opoziciji veći-ukoliko je manje vremena da se oni koriste, onda će jednostavno taj efekat biti anuliran. Motiv opozicije jeste da se taj obim koristi u što dužem periodu. Bojim se da je odlaganjem dogovora, najviše na gubitku opozicija. Ukoliko se neki veliki ustupci i dese, ako ne bude dovoljno vremena da se oni implementiraju, rezultat će biti zanemarljiv", tvrdi Vujović.

On ističe da su zahtjevi opozicije jednokratnog karaktera, što znači da u njima nema nečega što bi omogućilo dugoročnost i održivost. Opozicija je fokusirana na ovogodišnje izbore, ne razmišljajući o narednim izbornim ciklusima, zaključio je za Glas Amerike Vujović.

XS
SM
MD
LG