Linkovi

Vidodo i zvanično pobednik na izborima


Indonežanski predsednički kandidat Džoko Vidodo razgovara sa novinarima u Džakarti, 22. jula 2014.
Indonežanski predsednički kandidat Džoko Vidodo razgovara sa novinarima u Džakarti, 22. jula 2014.

Guverner Džakarte Džoko Vidodo proglašen je zvaničnim pobednikom predsedničkih izbora u Indoneziji. Njegov rival Prabovo Subianto povukao je kandidaturu ali optužuje Vidodoa za kradju glasova.

Oko sat vremena pošto su objavljeni rezultati, novoizabrani predsednik, koji je osvojio 53% glasova, rekao je da je vreme da se zemlja ujedini posle žestoke kampanje.

Nekoliko sati pre objavljivanja rezultata, bivši general indonežanske armije, Prabovo Subianto, objavio je da povlači svoju kandidaturu ocenjujući da je izborni proces bio “problematičan i nedemokratski.”

Subianto optužuje svog protivnika za masovnu kupovinu glasova i druge oblike izborne kradje. On bi mogao da uloži žalbu Ustavnom sudu iako mnogi analitičari kažu da su njegove optužbe o izbornim prevarama preuveličane. Indonezija je rasporedila vojsku i policiju u slučaju političkih nereda, ali nema izveštaja o nasilju.

Američki državni sekretar Džon Keri izdao je saopštenje u kome čestita Vidodou na pobedi ističući da se Vašington raduje saradnji sa novim indonežanskim predsednikom.

Mnogi Indonežani vide 53-godišnjeg Vidodoa kao reformatora i retkog kandidata koji nije povezan sa dugogodišnjim diktatorom Suhartom, smenjenim 1998. godine.

Prabovo Subianto, bivši Suhartov zet, vodio je kampanju na snažnoj nacionalističkoj platformi. Mnogi su brinuli da bi on zemlju poveo u autoritarnom smeru, jer je optužen za kršenja ljudskih prava dok je bio na generalskom položaju.

XS
SM
MD
LG