subota, 13. februar 2016

Aktuelno

Obamini izazovi u drugom mandatu

Predsednika Obamu u narednom četvorogodišnjem mandatu očekuju izazovi i kod kuće, gde treba da ojača ekonomiju, ali i na međunarodnoj sceni.

Predsednik Barak Obama polaže zakletvu za drugi mandat, 21. januar 2013.
Predsednik Barak Obama polaže zakletvu za drugi mandat, 21. januar 2013.
Den Robinson
Otvaranje novih radnih mesta i podsticanje ekonomskog rasta na vrhu su dnevnog reda i u novom četvorogodišnjem mandate američkog predsednika. Međutim, mali su izgledi da će mu u tome pomagati opozicioni republikanci. Jedno od glavnih pitanja je novo podizanje granice javnog duga zemlje i predsednik Obama ima čvrst stav o tome:

“Možemo da postignemo dogovor o tome. Spreman sam da razgovaramo, ali nisam spreman da pregovaram pod ucenjivačkim uslovima za američki narod”.

Posle prošlomesečnog masovnog ubistva 26 osoba, uključujući 20-oro dece u osnovnoj školi “Sendi  Huk” u Konetikatu, na predsednikov dnevni red došlo je i zakonsko regulisanje kontrole nošenja vaternog oružja.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja već je počelo kampanju protiv predsednikovih predloga za kontrolisanje prodaje oružja.

Predsednik Obama takođe je rešen da sprovede reformu imigracionih propisa, što nije uspeo da dovrši u prvom mandatu. Za to će mu biti potrebna koalicija na Kapitol hilu.
 
“Potrebno je da iskoristimo trenutak. Očekujem da ćemo predstaviti zakonski predlog, taj ćemo proces započeti vrlo brzo posle inauguracije,” poručio je Obama.

Džon Hudak, saradnik Instituta Brukings, kaže da će predsednik Obama  na svaki način nastojati da postigne rezultate:
 
“Mislim da predsednika iznad svega želi da ga nasledi demokrata nasledi, a najbolji način da 2016. Belu kuću osvoji demokrata jeste da njegova politika bude putokaz za dalje uspehe”.
 

Na spoljnopolitičkom planu, Obama planira da sprovede američko vojno povlačenje iz Avganistana  do kraja 2014.  Sporni iranski nuklearni program i potencijalna vojna akcija Izraela protiv Irana, iziskivaće ključne odluke, baš kao i konflikt u Siriji.

Analitičari predviđaju da će predsednik biti veoma oprezan u razmeštanju američkih snaga, i da će se mahom oslanjati na međunarodne partnere.

Bivši visoki američki diplomata Karl Inderfut, saradnik  Centra za međunarodne strateške studije kaže:

“U sledeće četiri godine moglo bi da dođe do nepredviđene sitaucije u kojoj je neophodno američko vojno angažovanje na terenu. Međutim, da bi došlo do toga moraće da bude dostignut kritičan nivo ugrožavanja nacionalne bezbednosti SAD, i moraćemo da imamo odgovor na pitanje ko će biti s nama”.

Analitičari se slažu u tome da će predsednikov ugled na međunarodnom planu pomoći da reguliše odnose sa spoljnopolitičkim partnerima, kao što su novi kineski predsedniki Ši Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE