Linkovi

Mladi imigranti beže od bandi i siromaštva


Stanica pogranične policije u Mekalenu u Teksasu, gde se u pritvoru drže ilegalni imigranti.
Stanica pogranične policije u Mekalenu u Teksasu, gde se u pritvoru drže ilegalni imigranti.

Od oktobra prošle godine u SAD je ilegalno prešlo 60 hiljada dece bez pratnje odraslih, a predviđa se da će do septembra taj broj dostići 90 hiljada.

Sjedinjene Države počele su proces deportacije grupe mladih imigranata iz Centralne Amerike, koji su u Sjedinjene Države došli ilegalno. Više od 60 hiljada dece prokrijumčareno je u SAD od oktobra prošle godine, što je za 400 odsto više nego 2012. Novinarka Glasa Amerike Kerolajn Presuti pozabavila se tim problemom, počevši od toga kako je jedan tinejdžer iz Centralne Amerike došao u SAD.

Brendon radi u teretani da bi ojačao mišiće. Ironija je da je upravo njegov fizički izgled bio razlog što je morao da pobegne iz Gvatamale u Sjedinjene Države. Za petama su mu bili pripadnici uličnih bandi.

"Zapazili su me već sa 14 godina i hteli su da me uvuku u svoje redove, da me pokvare".

Pobegao je….ali nove neprilike vrebale su na 40-dnevnom putešestviju. U meksičkom vozu zvanom “Zver” jedna žena se bacila pod voz.

"Hteli su da je siluju. Skočila je iz kupea pod šine sa detetom".

Od oktobra prošle godine u SAD je ilegalno prešlo 60 hiljada dece bez pratnje odraslih, a predviđa se da će do septembra taj broj dostići 90 hiljada.

Oni koji poznaju Brendona i decu sličnu njemu, kažu da to nije problem migracije, već problem izbeglica. Ova imigraciona kriza ima puno protivnika.

“Oni nisu izbeglice. Ovo je velika prevara”, kaže Bred Botvin, direktor pokreta “Pomoć za spas Merilenda”, grupe koja se protivi ilegalnim imigrantima.

“Ako imaju problem sa nasiljem u zemlji, postoji način da se to reši, a ne da se jednostavno pokupe i pobegnu u Sjedinjene Države.”

Međutim, dok se vlade centralnoameričkih zemalja bore da suzbiju kriminal, delovanje kriminalnih grupa i siromaštvo, talasi dece bez pratnje, koja ilegalno ulaze u SAD - ne jenjavaju.

Zakonom iz 2008. godine, deca koja ulaze u SAD iz bilo koje centralnoameričke zemlje, osim Meksika imaju pravo da svedoče pred imigracionim sudom, koji potom odlučuje da li im treba dodeliti azil iz humanitarnih razloga ili ih deportovati.

Bob Dejn iz Federacije za američku inigracionu reformu kaže da je prvobitna namena tog zakona bila da se zaštite deca, žrtve trgovine ljudima.

“Na žalost taj zakon je zloupotrebljen i reklamira se kao način za ulazak u SAD. To je glavni povod masovne migracije iz Centrale Amerike”.

Jednom kada deca pređu granicu, američki zakon im omogućava smeštaj u prihvatnim centrima , a potom ih spajaju sa članovima porodice, do sudskog saslušanja.

Mark Rozenblum iz Instituta za migracionu politiku smatra da zakon treba menjati.

“Ono što zakon ne dozvoljava to je brza odluka I deportacija one dece koja ne ispunjavaju uslove za dobijanje vize. Rešenje problema bilo bi ubrzanje procesa saslušanja”.

Trenutno, na saslušanja se čeka i do dve godihne. Tako da za sada, Brendon na sudski poziv za saslušanje čeka kod roditelja u Virdžiniji, koji tu već osam godina žive - bez dozvole boravka.

XS
SM
MD
LG