Linkovi

Prvi uragan blizu američke obale


Turisti na plaži u Severnoj Karolini uoči dolaska uragana Artur
Turisti na plaži u Severnoj Karolini uoči dolaska uragana Artur

Prvi ovogodišnji uragan na Atlantiku - Artur, trenutno prve kategorije, približava se priobalnom delu Severne Karoline, praćen vetrovima jačine 130 kilometara na sat.

U pojedinim područjima u toj saveznoj državi već je proglašeno vanredno stanje, dok je sa nekih od priobalnih ostrva naređena evakuacija. Meteorolozi očekuju da će Artur, dok se približava obali, prerasti u uragan druge kategorije sa vetrovima jačine 154 kilometara na sat ili više.

Pojedini turisti uživaju u poslednjim zracima sunca, dok se uragan Artur približava priobalnim ostrvima u Sjevernoj Krolini.

“Morate da uživate dok možete. Da što više iskoristite odmor”, kažu neki od njih.

Mnogi posjetioci, koji su planirali da ovdje proslave predstojeći praznik Dan nezavisnosti, već su međutim napustili ovo područje. Priobalna mjesta pripremaju se za vjetrove jačine preko 130 kilometara na sat i poplave. Stanovnici i turisti čekali su u redovima da bi napustili ostrva Hateras i Okrakok, gdje su na snazi naredbe o obaveznoj evakuaciji. Iako se ne očekuje da će uragan pogoditi kopno, guverner Sjeverne Karoline Pet Mekrori pozvao je građane na oprez.

“Naš glavni cilj je da se pobrinemo za bezbjednost i zdravlje građana i posjetilaca tokom prazničnog vikenda. Želimo svima da poručimo da se pripreme za moguće poplave, nestanke električne energije, jake struje u okeanu. Mi već preduzimamu akciju za brzi oporavak.”

Pojedini građani su međutim odlučili da u svojim domovima sačekaju da oluja prođe, uprkos proglašenom vanrednom stanju u više od 20 okruga.

U međuvremenu, mnoge radnje pripremaju se i za ekonomske posljedice nevremena, zbog odlaganja vatrometa povodom Dana nezavisnosti i odluke pojedinih turista da ranije okončaju odmor.

Očekuje se da će se centar uragana približiti Sjevernoj Karolini kasno večeras i sjutra ujutro. Artur će imati snagu uragana u narednih najmanje 48 sati, prije nego što oslabi na putu kao sjeveroistoku.

XS
SM
MD
LG