Linkovi

HRV traži zaštitu vojnog osoblja SAD


Pentagon
Pentagon

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman Rajts Voč objavila je juče studiju u kojoj navodi da su pripadnici američke vojske, koji prijave seksualno zlostavljanje, veoma često izloženi odmazdi koja prolazi nekažnjeno.

Ko-autorka studije Sara Darešori, kaže da pripadnici vojnog osoblja, koji se nađu u toj situaciji imaju malo mogućnosti da dobiju pomoć. Oni ne mogu da tuže vojsku, tako da im je najveća pravna zaštita zakon o zaštiti vojnih uzbunjivača, koji do sada nije pomogao nikome ko je prijavio seksualno zlostavljanje.

U izveštaju pod nazivom: “Pod pritiskom: Odmazda protiv seksualno zlostavljanih u američkoj vojsci” se navodi da je anketom sprovedenom u Pentagonu ustanovljeno, da je od prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, 62 odsto žrtava bilo izloženo odmazdi.

Hjuman Rajts Voč navodi da se osvete kreću u rasponu od pretnji, vandalizma i maltretiranja do neodgovarajućih radnih obaveza, gubitka prava na napredovanje, disciplinskih kazni, uključujući otkaz, pa čak i krivičnih prijava.

Hjuman Rajts Voč traži od Kongresa da vojnom osoblju omogući isti nivo zaštite kakvu imaju civili, kada se radi o prijavljivanju nedoličnog ponašanja nadređenog.

XS
SM
MD
LG