Linkovi

Hojt Ji: Migrantsku krizu rešavati u evropskom duhu


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Brajan Ji u intervjuu za Glas Amerike kaže da bi Srbija i Mađarska trebalo zajedno da pronađu rešenje trenutne migrantske krize; Takođe je ponovio podršku članstvu CG u NATO

Sjedinjene Države smatraju da se pitanje priliva migranata mora rešavati na regionalnom, odnosno evropskom nivou. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Brajan Ji u intervjuu za Glas Amerike kaže da bi Srbija i Mađarska trebalo zajedno da pronađu rešenje trenutne krize, a da su Sjedinjene Države spremne da pomognu Beogradu u rešavanju bilo kog međunarodnog izazova.

Migracija je pitanje s kojim se suočavaju sve zemlje, među kojima i Sjedinjene Države, napominje zvaničnik Stejt separtmenta Hojt Brajan Ji, uz poruku da je važno da ga evropske zemlje zajedno rešavaju.

“Smatramo da je važno da zemlje direktno komuniciraju i zajedno pronađu rešenje koje je obostrano prihvatljivo, kako ne bi došlo do povećanja napetosti ili nesporazuma. Veoma je važno, koliko god je to moguće, da postoji sloboda kretanja između zemalja, naravno u skladu sa zakonom i uz poštovanje važnih unutrašnjih pitanja svake zemlje. Veliki uspjeh Evrope bio je uklanjanje linija podjela, granica ili njihovo što veće otvaranje za razmjenu usluga, slobodan protok robe i ljudi. Nadamo se da će Srbija i Mađarska, u tom duhu, rješavati to pitanje, kao i šira Evropa“.

U intervjuu za Glas Amerike, Ji se osvrnuo i na najavljenu, novu posjetu sprskog premijera Aleksandra Vučića Sjedinjenim Državama.

“Na osnovu premijerove prethodne posjete SAD i razgovora sa američkim zvaničnicima, mogu da kažem da će se razgovarati o regionu, naporima Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom, našim bilateralnim odnosima, naravno rešavanju pitanja ubistva američkih državljana braće Bitići 1999. godine, kao i paljenja američke ambasade 2008. godine. Naravno, razgovaraće se o pozitivnijim pitanjima, kao što su naši trgovinski odnosi, naša želja da bude više američkih investicija u Srbiji i obrnuto, kao i o tome kako Sjedinjene Države mogu da pomognu Srbiji da se približi članstvu u Evropskoj uniji“.

Komentarišući evroatlantske integracije Crne Gore, američki zvaničnik podsjetio je da Vašington aktivno podržava napore Crne Gore da ispuni uslove za članstvo u NATO.

„Vjerujemo da za Crnu Goru, kao i ostale aspirante, članstvo u NATO-u može da bude pozitivan razvoj, ne samo kada je riječ o poboljšanju bezbjednosti zemlje, već i kada je u pitanju stvaranje boljih uslova za trgovinu i privlačenje investicija. Zato što članstvo u NATO-u umanjuje političke rizike, čini zemlju privlačnijom za investitore koji će donijeti kapital, tehnologiju i znanje. Zbog toga mislimo da je približavanje Crne Gore NATO-u pozitivno. Pozdravljamo to što istraživanja pokazuju da sve više Crnogoraca podržava članstvo. Kada su činjenice jasne, kada su informacije o implikacijama članstva u NATO-u dostupne građanima, oni će donijeti pravu odluku“.

XS
SM
MD
LG