Linkovi

Dan sećanja na žrtve holokausta


Na današnji Dan sećanja na žrtve Holokausa posetioci ispred nacističke zastave u Jad Vašem Holokaust muzeju u Jerusalimu
Na današnji Dan sećanja na žrtve Holokausa posetioci ispred nacističke zastave u Jad Vašem Holokaust muzeju u Jerusalimu

27. januar – godišnjica datuma na koji su sovjetske snage 1945. oslobodile koncentracioni logor Aušvic-Birkenau

Preživele žrtve holokasuta, političari i verski lideri, obeležili su danas Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta molitvama i upozorenjem da ne sme da se dozvoli da se slične tragedije ikada ponove. Glavna komemoracija je održana u Aušvic-Birkenau na jugu Poljske, bivšem koncentracionom logoru u kojem su nacisti pobili najmanje milion i 100 hiljada ljudi, većinom Jevreja.

U Varšavi, molitva je održana pored spomenika borcima Ustanka u varšavskom getu, 1943. Papa Benedikt Šesnaesti je upozorio da čovečanstvo uvek mora da pazi da se ne ponovi smrtonosni rasizam. Američki predsednik Barak Obama je rekao da će sprečavati genocid odajući poštu uspomeni na „šest miliona Jevreja i milione drugih nedužnih žrtava čiji je život tragično prekinut tokom holokausta pre više od šezdeset gofina“. On je naglasio da je godišnjica „vreme za akciju“.

Međutim, nisu sve reči dostojanstvenika izgovorene u odgovarajućem tonu. Bivši italijanski premijer, Silvio Berluskoni, izazvao je danas zaprepašćenje hvaleći diktatora Benita Musolinija koji je – kako je rekao – „činio dobro“, uprkos tome što je fašistički diktator proganjao Jevreje i dopustio da hiljade budu deportovane u Aušvic. Berluskoni je to rekao na marginama obeležavanja Međunarodnog dana sećanjanja na žrtve holokausta u Milanu.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da sećanje na milione Jevreja, Roma, Slovena, invalida, homoseksualaca, komunista i ostalih političkih disidenata "brutalno ubijenih" pre 70 godina, budi odgovornost da se spreči da se sličan zločin nikada više ne ponovi.

U današnjem saopštenju za medije, Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi, traži da se ulože dodatni napori u borbu protiv netrpeljivosti i naglašava važnost upoznavanja mladih sa ljudskim pravima. Ujedinjene nacije su proglasile 27. januar – godišnjicu datuma na koji su sovjetske snage 1945. oslobodile koncentracioni logor Aušvic-Birkenau – za Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.
XS
SM
MD
LG