Linkovi

Klinton i Buš suočeni sa velikim izazovima


Hilari Klinton i Džeb Buš
Hilari Klinton i Džeb Buš

Bivša državna sekretarka, demokrata Hilari Klinton i bivši guverner Floride, republikanac Džeb Buš – verovatno su najpoznatiji od mogućih kandidata za predsedničku nominaciju.

Oboje imaju slavna imena i sposobnost da privuku velike donatore. Medjutim, oboje su suočeni i sa velikim izazovima u slučaju da reše da se kandiduju.

Hilari Klinton i njena ćerka Čelsi bile su u centru pažnje skupa u Njujorku posvećenog jačanju položaja žena… Demokrate žele da Klinton uskoro udje u predsedničku trku ali je ona ovih dana prinudjena da se brani što je na položaju državnog sekretara koristila privatni imejl.

“Imam poverenja u sud američkih gradjana kada donose odluke o političkim i javnim pitanjima. Smatram da sam preduzela korake bez presedana pružajući na uvid svoje poslovne imejlove i oni će sada biti u javnom domenu.”

Kontroverza sa Hilarinim mejlovima kod nekih je probudila sećanja na skandale iz prošlosti, primećuje analitičar Met Dalek.

Postoji ideja da Klintonovi uvek nešto pokušavaju da sakriju ili prosto nisu pouzdani ili mrze novinare ili uvek traže konflikt sa republikancima. Sve te ideje se vraćaju i mislim da na neki način stvaraju previranja u zemlji, unutar Demokratske stranke i u medijima.”

Republikanac Džeb Buš je suočen sa drugačijim izazovom.

“Želim da pobedim. Želim da naša stranka pobedi. Želim da konzervativci pobede.”

Buš će se verovatno suočiti sa nekoliko konzervativnih rivala, kao i sa, za neke, neprijatnim uspomenama na predsednikovanje njegovog brata.

“Volim svog brata. Volim svog oca. Zapravo volim i svoju majku – nadam se da je to ok. Divim se i poštujem njihovu službu ovoj naciji i teške odluke koje su morali da donesu. Ali ja sam svoj čovek.”

Očekuje se da će se nekoilko republikanaca kandidovati za predsedničku nominaciju a želja stranačkih birača za novim licem mogla bi da naudi Bušu, smatra Met Dalek.

“Unutar Republikanske stranke postoji ta dilema – da li zaista želimo nekoga iz prošlosti? To je argument koji Skot Voker, na primer, koristi protiv Buša. Jer prezime Buš i sve što ono implicira – se vrlo lepo uklapa u tu liniju napada.”

Medjutim, na horizontu je možda još jedna trka Buš-Klinton, kaže politikolog Džon Fortije.

“Nije lako biti treći iz porodice Buš, a možda čak i treći Buš suočen sa drugim članom porodice Klinton. Oni koji imaju primedbe na postojanje političkih dinastija u Americi osećali bi se veoma nelagodno zbog toga.”

Očekuje se da će i Buš i Klinton uskoro saopštiti da li nameravaju da se uključe u predsedničku trku.

XS
SM
MD
LG