ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno

Naučnici pronašli Higsov bozon

Naučnici u Velikom hadronskom sudaraču pronašli česticu veoma sličnu misterioznom Higsovom bozonu

Grafički prikaz sudaranja subatomskih čestica pri brzini bliskoj brzini svetlostiGrafički prikaz sudaranja subatomskih čestica pri brzini bliskoj brzini svetlosti
x
Grafički prikaz sudaranja subatomskih čestica pri brzini bliskoj brzini svetlosti
Grafički prikaz sudaranja subatomskih čestica pri brzini bliskoj brzini svetlosti
Glas Amerike
Naučnici koji rade u najvećem u svetu sudaraču subatomskih čestica, nedaleko od Ženeve, kažu da su pronašli česticu nalik na poslednji ali teško primetljivi ključni delić standardnog modela fizike.
 
Dva nezavisna tima u Evropskom centru za nuklearna istraživanja – skraćeno CERN – saopštila su danas da imaju dokaze o postojanju čestice istog tipa kao teoretski, takozvani Higsov bozon, koga neki nazivaju i „božijom česticom“.
 
Veruje se da ta čestica stvara takozvano Higsovo polje, paketić energije koji daje masu svim drugim subatomskim česticama, odnosno jednu od ključnih osobina koja objašnjava postojanje materije u svemiru.
 
Naučnici kažu da su dokazi o postojanju pomenute čestice snažni, ali da je potrebno analizirati još mnoge podatke.
 
Predstavnik jednog od timova, fizičar Džo Inkandela, kaže da su istraživači na pragu otkrića koje bi moglo da otvori „čitav novi svet otkrića“.
 
„Ovaj bozon je veoma suštinska stvar koju smo otkrili. On nije kao druge čestice. Dosegli smo do tkiva koje čini univerzum, do nivoa do koga nikada nismo stigli. Ovo je ključ za objašnjenje strukture svemira. To bi mogla da bude krajnja tačka standardnog modela, ali smo prilično sigurni da standardni model ne daje celokupnu sliku. Završili smo jedan deo te priče, da tako kažem, i sada smo na granici novih otrića“, rekao je Inkandela.
 
U saopštenju CERNa kaže se da će rezultati biti objavljeni kasnije ovog meseca, a da će „kompletnija slika“ doći kasnije ove godine, posle dodatnih eksperimenata.
 
Dokaz o postojanju Higsovog bozona potvrdiće jedan od ključnih principa standardnog modela fizike koji objašnjava da se sve u svemiru sastoji od 12 osnovnih čestica.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: milos iz: herceg novi
09.07.2012 00:30
moze da bude ali nemora da znaci

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE