nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Aparat za otkrivanje lažnih lekova

Novi aparat može da ustanovi razliku između pravih i lažnih lekova za manje od pet minuta

Lažni lekoviLažni lekovi
x
Lažni lekovi
Lažni lekovi
Viduši Sinha
 Istraživači su razvili aparat za otkrivanje lažnih lekova koji je jednostavan za upotrebu i daje rezultate za samo nekoliko minuta. To će biti dragoceno oružje za identifikovanje onoga što Svetska zdravstvena organizacija kaže da predstavlja 10 odsto svih dostupnih lekova u apotekama i bolnicama širom sveta. Prenosimo detalje o novom aparatu.

Procenjuje se da je oko 30 do 50 odsto prepisanih lekova u Africi lažno. Doktor Aleks Dodu, koji je proveo mnoge godine radeći sa pacijentima u Africi, kaže da su lekovi koji ne ispunjavaju standarde veliki izazov u tretiranju pacijenata u Gani.

Za pojedina stanja ili kada se radi o lekovima protiv malarije ili antibioticima, problem je sve veći. Zato je jedan od najvećih izazova za nas da ustanovimo veličinu problema i da zatim počnemo da ga rešavamo. Ali radi se o tome da  problem postaje sve veći.“

Istraživači u laboratoriji na koledžu Sent Meriz u Indijani kažu da njihov novi aparat može da reši problem lažnih lekova u Africi i drugde. On obećava da može da ustanovi razliku između pravih i lažnih lekova za manje od pet minuta.

„Uzmete pilulu za koju ne znate da li je prava ili lažna i utrljate je preko crvene linije tako da ostane malo praha od leka. Zatim uzmete čitav podmetač i spustite ga u vodu do ove plave linije i zatim će voda izazvati svaku od linija na kojima je lek ka agensima i pokazaće različite boje u zavisnosti od toga koji je pravi ili lažni.“

Elizabet Bahema i Dijana Vega Pantoha zajedno sa njihovom profesorkom Toni Barstis stvorile su hemijski tretirani papir specifično za detektovanje leka protiv bolova i visoke temperature Panadola. One su izabrale taj lek zato što je on jedan od lekova čija je lažna verzija u najširoj upotrebi.

„Ne samo što je falsifikovan sam po sebi već se koristi i kao lažni sastojak za druge lekove u zemljama u razvoju bilo da je u pitanju malarija, tuberkuloza ili sida i izgleda da problem postaje sve veći. To zaista sprečava napore za kontrolu tih bolesti.“

Patrik Lakulej je direktor programa za kvalitet hrane u „Američkoj farmakopeji“, neprofitnoj organizaciji koja prati kvalitet lekova i sastojaka hrane širom sveta. On kaže da mnogi apotekari u zemljama u razvoju prodaju lažne lekove zato što nisu u mogućnosti da uoče razliku između pravih i lažnih. Toni Barstis kaže da njen tim sarađuje sa apotekarima u Keniji.

Trenutno naša meta su apotekari. Oni su ti koji kupuju takve lekove. Oni imaju gubitke i zato želimo da najpre radimo sa njima.“

Barstis kaže da oni takođe sarađuju sa kompjuterskim naučnicima radi daljeg razvoja njihovog aparata tako da bi mogli da ga koriste, osim stručnjaka i apotekara i obični građani.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE