Linkovi

Kako smanjiti anksioznost kod obolelih od Alchajmera?


Pacijenti oboleli od Alchajmerove bolesti na terapiji
Pacijenti oboleli od Alchajmerove bolesti na terapiji

Uznemirenost i agresija su česti kod pacijenata koji imaju Alchajmerovu bolest. Ali istraživači su možda pronašli način za tretiranje uznemirenosti kombinacijom postojećih lekova.

Roditelji Lori Gabelo pate od demencije i oboje su često uznemireni. Njen otac ima Alchajmerovu bolest, najčešći oblik tog poremećaja.

“Kada ljudi dođu da mu pomognu pri tuširanju ili dnevnoj nezi, on postane ekstremno uznemiren. Veoma se razljuti i uznemiri, bez obzira na razlog. Šta mu služe za večeru ili činjenica da stalno puštaju istu muziku.”

Pacijenti sa Alchajmerom ili drugim oblicima demencije mogu da viču, psuju ili da čak postanu nasilni.

“Uznemirenost kod Alchajmerove bolesti je jedan od glavnih onesposobljavajućih aspekata te bolesti. Utiče na pacijentov život, utiče na sposobnost negovatelja da brine o tom pacijentu, smanjuje kvalitet života pacijenta i negovatelja.”, kaže Džefri Kamings, sa Klivlendske klinike

On je predvodio studiju o delotvornosti koktela dva leka. Oba leka su već u upotrebi. Dekstrometorfan se nalazi u lekovima za kašalj. Drugi lek, kvinidin, pomaže u regulisanju otkucaja srca. Istraživači su sproveli testove u kojima su svi učesnici imali Alchajmerovu bolest i uznemirenost. Neki su dobili lažne lekove, dok su drugi uzeli kombinaciju lekova.

“Kombinacija dekstrometorfan-kvinidin imala je značajan efekat u suzbijanju uznemirenosti i mnogo veći nego što je uočeno kod pacijenata koji su primili lažni lek.”

Doktor Kamings kaže da su i negovatelji imali koristi od poboljšanja.

“Uočili smo smanjenje stresa kod negovatelja onih pacijenata koji su tretirani kombinacijom lekova.”

Potrebna su dodatna istraživanja pre nego što rezultati mogu da budu predstavljeni američkoj Agenciji za hranu i lekove koja izdaje odobrenje. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG