Linkovi

Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona


Pristalice Moktade al-Sadra ispred zgrade parlamenta u Međunarodnoj zoni
Pristalice Moktade al-Sadra ispred zgrade parlamenta u Međunarodnoj zoni

U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...

Glavni grad Iraka Bagdad danas je na ivici političkog haosa. U gradu je i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđene Međunarodone zone, iz koje su zakonodavci pobegli, a vojska je u pripravnosti.

Demonstrati koje predvodi šiitski sveštenik Moktada al-Sadr nastavili su da prave gužvu na ulicama ispred sada prazne zgrade parlamenta i da se okupljaju na trgu, poznatom kao “Trg slavlja”.

Zakonodavci su pobegli kada su demonstranti juče upali u parlament. Njih oko 60, uglavnom iz manjinskih kurdskih i sunitskih partija, napustili su glavni grad i otišli u Irbil ili Sulejmaniju, u autonomnoj kurdskoj oblasti na severu.

Jedan skupštinski zvaničnik je za Glas Amerike rekao da je situacija bila opasna i da su neki zakonodavci pretučeni. Prema rečima istog zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, hiljade demonstranata i današnji dan provele su u Međunarodnoj zoni, ispred glavnih vladinih zgrada.

Obično samo oni sa specijalnim propusnicama mogu da uđu u obezbeđenu zonu gde se nalaze i brojne ambasade, kao i kancelarija Ujedinjenih nacija.

“To je opasno”, rekao je taj zvaničnik parlamenta. “U bilo kojem trenutku, demonstranti bi mogli da napadnu bilo koju ambasadu, instituciju koju žele, ili da zlostavljaju bilo koga ko prolazi. Deluje kao da al-Sadr želi da ih zadrži unutar Međunarodne zone, kako bi mogao da prisili vladu da radi ono što on želi”, zaključio je sagovornik Glasa Amerike.

Jučerašnji upad u parlament predstavlja kulminaciju višenedeljne političke krize i sve veće nestabilnosti, a dogodio se samo nekoliko dana posle posete potredsednika SAD Džozefa Bajdena.

XS
SM
MD
LG