subota, 30. april 2016

Aktuelno / Nauka i tehnologija

Akcija za očuvanje Tesline laboratorije

Američki komičar Met Inman pokrenuo na internetu kampanju prikupljanja novca za kupovinu zemljišta na kojem se nalazio čuveni Vanderklif toranj

Stranica posvećena kampanji "Hajde da izgradimo prokleti Teslin muzej" na internet sajtu Indigogo
Stranica posvećena kampanji "Hajde da izgradimo prokleti Teslin muzej" na internet sajtu Indigogo
Glas Amerike
Nikola Tesla mogao bi u dogledno vreme da dobije svoj muzej i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi korak na tom dugom putu napravio je američki komičar Metju Inman, veliki poklonik Teslinog rada, koji je u saradnji sa neprofitnom organizacijom Teslin naučni centar iz američke države Njujork, na internetu pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za otkup zemljišta u Šorhemu, u Njujorku, na kome se nalaze ruševine laboratorije u kojoj je Tesla radio.   

U okviru kampanje "Hajde da izgradimo prokleti Teslin muzej" na internet sajtu Indi-go-go, koji predstavlja platformu za finansiranje najrazličitijih projekata, američki komičar traži od internet zajednice da mu pomogne da prikupi 850 hiljada dolara za 45 dana. Država Njujork obećala je da će pokloniti identičan iznos prikupljen od donacija, tako da bi sa ukupno milion i 700 hiljada dolara bilo moguće da zemljište na kome se nalazio Vanderklif toranj završi u posedu Teslinog naučnog centra, umesto u rukama nepoznatog investitora, koji bi verovatno srušio ostatke laboratorije i izgradio poslovno-tržni centar na toj lokaciji.

Pomenuta kampanja toliko je dobila maha, da je već u prva 24 sata prikupljeno skoro 500 hiljada dolara, tako da je za očekivati da će cilj biti ispunjen i verovatno znatno prevaziđen do 29. septembra, do kada akcija traje.

Sav "višak" materijalnih sredstava iz kampanje biće upotrebljen za izgradnju Teslinog muzeja, mada pokretač akcije navodi da je i samo očuvanje zemljišta koje će odmah biti pretvoreno u istorijsku znamenitost  izuzetno velika stvar.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE