Linkovi

Anđelina Džoli i Vilijam Hejg u BiH


Glumica Anđelina Džoli i britanski šef diplomatije Vilijam Hejg u Srebrenici, 28. mart 2014.
Glumica Anđelina Džoli i britanski šef diplomatije Vilijam Hejg u Srebrenici, 28. mart 2014.

Holivudska glumica i britanski šef diplomatije otvorili konferenciju u Sarajevu o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima.

Britanski ministar spoljnih poslova, Vilijam Hejg i američka glumica Anđelina Džoli otvorili su danas u Sarajevu konferenciju o prevenciji seksualnog nasilju u sukobima.

Džoli i Hejg, koji će u julu u Londonu biti domaćini samita o podizanju svesti o seksualnom nasilju u ratnim zonama, prisustvovali su konferenciji o sprečavanju tog zločina, koja je održana u Sarajevu u organizaciji ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Britanski šef diplomatije je tokom obraćanja prisutnima na ceremoniji otvaranja rekao da se seksualno nasilje koristi kao ratno oružje jer je jeftino, lako za sprovođenje i vrlo efektivno za terorisanje i mučenje civilnog stanovništva. On je dodao da se taj zločin nastavlja i kada oružje utihne što je, kako je naveo, kukavički način za podrivanje mira.

Holivudska glumica Anđelina Džoli se u svom rediteljskom prvencu iz 2011. godine "U zemlji krvi i meda" bavi tematikom ratnih zločina i seksualnog nasilja nad ženama tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ona je istakla da je silovanje brutalni, ekstremni vid nasilja i da je često vrlo teško o tome govoriti. "Silovanje se koristi u ratu jer je vrlo destruktivno i zbog toga što počinioci često ne odgovaraju za počinjene zločine", rekla je Džoli.

Hejg i Džoli su se sastali sa predstavnicima bosanskih vlasti, a posetili su i memorijalni centar u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG