Linkovi

Republikanci blokirali glasanje o potvrdi Hejgela


Kandidat za sekretara za odbranu, bivši senator Čak Hejgel
Kandidat za sekretara za odbranu, bivši senator Čak Hejgel

Republikanski senatori sprečili su u četvrtak glasanje o potvrdi kandidature svog bivšeg kolege Čaka Hejgela za novog sekretara za odbranu.

Nedostajala su dva glasa za okončanje debate o Hejgelu, čiji cilj je bio da se odloži glasanje o njegovoj kandidaturi. Džon Mekejn, republikanski senator iz Arizone bio je jedan od najoštrijih kritičara kandidata predsednika Obame:

“Istorija će najverovatnije potvrditi da je odluka o povećanju broja američkih vojnika u borbi protiv pobunjenika u Iraku bila presudna za uspeh u tom ratu. Senator Hejgel je izjavio da je to bio jedan od najopasnijih američkih spoljnopolitičkih promašaja od vijetnamskog rata. Očigledno je da je ta izjava nesmotrena i apsurdna.”

Međutim, demokrate su odbacili napad na Hejgela. Ričard Durbin, senator iz Ilinoisa, izjavio je da republikanci ugrožavaju bezbednost zemlje time što nastoje da odlože glasanje:

“Čak Hejgel je uradio sve što je od njega bilo traženo, odgovorio je na pitanja postavljena na pretresu. Zaista mi je teško da shvatim i objasnim zašto toliko ljudi na republikanskoj strani ne zna ko je Hejgel sa kojim su toliko godina služili u Senatu. Voleo bih da verujem da nas u obrnutoj situaciji druga strana ne bi kritikovala što u sadašnjim opasnim vremenima, ostavljamo upražnjenim mesto sekretara za odbranu.”

Republikanci u Senatu najavili su da će tek posle 10-dnevne pauze u radu tog tela omogućiti glasanje o kandidaturi Čaka Hejgela, koja će verovatno biti odobrena zahvaljujući demokratskoj većini.

Predsednik Obama je izjavio da je pokušaj republikanaca da blokiraju kandidaturu Čaka Hejgela potez bez presedana. On je izrazio žaljenje što senatori praktikuju tu vrstu politike dok su Sjedinjene Države još uvek angažovane u ratu u Avganistanu.
XS
SM
MD
LG