Linkovi

Hejgel suočen sa teškim pitanjima


Bivši republikanski senator Čak Hejgel dolazi na pretres na Kapitol Hilu.
Bivši republikanski senator Čak Hejgel dolazi na pretres na Kapitol Hilu.

Kandidat za novog američkog sekretara za odbranu Čak Hejgel na pretresu pred senatskim Odborom za oružane snage odgovarao je na kritike zakonodavaca.

Kandidat za novog američkog sekretara za odbranu Čak Hejgel danas je na pretresu pred senatskim Odborom za oružane snage odgovarao na kritike zakonodavaca u pogledu svojih stavova o Iranu, Izraelu kao i pitanjima nacionalne bezbednosti.

Na pretresu za potvrdu njegove nominacije, Čak Hejgel je apelovao na članove senatskog Odbora za oružane snage da ne donose prebrze procene, već da uzmu u obzir celu njegovu karijeru.

"Moje izjave su zabeležene, snimljene i javne, kada je reč o mnogim pitanjima. Ali nijedno pojedinačno glasanje, ni jedan pojedinačni citat, nijedna pojedinačna izjava ne definiše mene, moja uverenja, moju biografiju. Moj ukupni pogled na svet se nikada nije promenio – da Amerika ima i mora da održi najjaču vojsku na svetu, da moramo da budemo lideri u medjunarodnoj zajednici da bismo se zajedno suočili sa pretnjama i izazovima”, istakao je Hejgel.

Hejgel, veteran iz Vijetnamskog rata suočen je sa kritikama da se zalaže za “mekši” pristup prema Iranu i njegovom nuklearnom program, dok je manje sklon podršci Izraelu.

"U potpunosti sam predan predsednikovom cilju da se Iran spreči u sticanju nuklearnog oružja. Kao što sam već ranije govorio, što je i zabeleženo, sve opcije moraju da budu na stolu da bi se ostvario taj cilj. Moja politika je uvek bila kao i predsednikova – politika sprečavanja kriza, umesto suzbijanja neprijateljskog uticaja, a predsednik je jasno stavio na znanje da je to politika naše vlade.”

Hejgel je takodje poručio da će osigurati da Izrael zadrži vojnu prednost u regionu.

Republikanski senator Džejms Inhof rekao je da je Hejgelova pozicija o pitanjima nacionalne bezbednosti “duboko uznemirujuća” i van ustaljenih stavova. Republikanski senator, takodje vijetnamski veteran Džon Mekejn, oštro je ispitivao Hejgela o njegovom protivljenju povećanju broja vojnika u Iraku 2007.

Zakokonodavce je takodje interesovalo zbog čega je Hejgel ranije pozivao na smanjenje američkog vojnog buždeta, te kakva je njegova pozicija o homoseksualcima. Hejgel je rekao da je u potpunosti spreman da sprovede ukidanje zabrane otvorenim homoseksualcima da služe u američkoj vojsci.

Predsednik Obama predložio je bivšeg republikanskog senatora iz Nebraske da zameni Liona Panetu na mestu šefa Pentagona. Predsednik je rekao da je, dok je služio u Senatu, počeo da se divi Hejgelovoj hrabrosti, rasudjivanju i spremnosti da otvoreno kaže šta misli čak i ako njegovo mišljenje nije bilo popularno.

Ukoliko njegova nominacija bude potvrdjena, Hejgel bi postao prvi vijetnamski veteran i bivši vojnik kome to nije bila profesija koji bi se našao na položaju američkog sekretara za odbranu.
XS
SM
MD
LG