Linkovi

Analitičari o obaranju ruskog aviona


Žrtve pada aviona Natalija Soldatulina i Aleksandra Pilip na ulazu u aerodrom u Sankt Peterburgu, 4. novembar 2015.
Žrtve pada aviona Natalija Soldatulina i Aleksandra Pilip na ulazu u aerodrom u Sankt Peterburgu, 4. novembar 2015.

Analitičari navode da ruska suspenzija svih letova za Egipat ide u prilog teorije da je bomba oborila ruski avion koji se srušio pre nedelju dana na Sinaju.

Ruski analitičari predviđaju snažan vojni odgovor Kremlja ako se dokaže da je sinajski incident bio teroristički napad.

Desetine hiljada Rusa pokušavaju se da se vrate kući pošto je Moskva suspendovala sve letove za Egipat, inače glavnu turističku destinaciju za milione ljudi. Dokazi su sve očigledniji da je bomba oborila ruski avion iznad Sinaja, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

"To nije dobra vest. I zato su ruske vlasti odugovlačile sa zaključkom da je to bio, ili je mogao da bude teroristički napad", smatra Palev Felgenhauer, analitičar i kolumnista.

Ekstremisti grupe Islamska država preuzeli su odgovornost za, kako se navodi, bombaški napad kao odmazdu zbog ruskih vazdušnih napada u Siriji. Ali ruski analitičari kažu da Moskva neće smanjiti svoju vazdušnu podršku sirijskoj vojsci.

"Upravo suprotno. Mislim da to može da ojača poziciju onih koji smatraju da terorizam mora da bude uništen", kaže Viktor Mizin sa državnog Instituta za međunarodne odnose u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će zaštiti sve Ruse u regionima konflikta i da neće poslati kopnene trupe u Siriju. Ali formiranje ruskih i zapadnih savezničkih snaga povećava rizik od šireg konflikta.

"Ako ruski avioni počnu da padaju u Siriji, ako je ruska baza napadnuta, od strane sirijske opozicije, Moskva će zaigrati grubu igru i reći će da je za sve kriva Amerika. I onda će reći da američke specijalne snage napadaju ruske baze. I tada ćemo biti u ozbiljnoj krizi", ističe Felgenhauer.

I dok su mišljenja sve više podeljena, većina Rusa podržava kampanju u Siriji i tvrdnje Kremlja da se bori protiv terorista, ne opozicije. I ako su teroristi za odmazdu oborili ruski avion iznad Egipta, to samo može da ojača takvu podršku.​

XS
SM
MD
LG