četvrtak, 05. maj 2016

Intervju

Kopli: Turska traži "otomansku" sferu uticaja

O angažovanosti i uticaju Turske i Rusije u sirijskoj krizi i na Balkanu razgovaramo sa izdavačem i urednikom časopisa “Odbrana i inostrani poslovi”.

Gregori Kopli: "Vreme nije na strani Turske"
Gregori Kopli: "Vreme nije na strani Turske"
Branko Mikašinović
Kopli: Intenzivnija angažovanost Turske u sirijskoj krizi nagoveštava njenu ambiciju da se preko sunita ponovo domogne Otomanske sfere uticaja, odnosno preko eventualnog sunitskog rukovodstva u Siriji. Suniti imaju podršku Saudijske Arabije preko Katara i Turske. Iz tog razloga tursko-američka alijansa je važna za Vašington da bi se zbacio Asad, koji se na zapadu smatra, ako hoćete, agentom Irana i saveznikom Rusije i Kine.

Interesantno je da u poslednje vreme slabi podrška Izraele sunitskim nastojanjima u Siriji iz bojazni širenja ekstremnog  islamizma. Ukoliko bi ovakva konfiguracija dovela do konfrontacije Turske, koja je protiv Asada, i Irana koji ga podržava, bojim se da bi šiitski pripadnici mogli da se okrenu protiv premijera Erdogana, sto bi dovelo do povećanog uticaja Kruda u Turskoj, ali i u Siriji i Iraku.
 
Glas Amerike: Kako biste ocenili nedavnu posetu turskog premijera Erdogana Rusiji?
 

Kopli: Turska se suprotstavila Rusiji po pitanju Sirije i nastoji da privoli Moskvu da prihvati  zapadni pristup. Rusija sebi to ne može dozvoliti ako želi da zadrži bilo kakav regionalni uticaj. U odredjenoj fazi, Turska će morati da pregovara sa Rusijom, Kiprom, Grčkom i Izraelom ako želi da realizuje svoju ulogu u energetskim projektima u istočnom Mediteranu, jer ukoliko to ne bude mogla da ostvari, biće pod potppunom energetskom zavisnosti od Rusije. S druge strane, Moskva i Peking se apsolutno protive svakoj stranoj intervenciji u Siriji, što je protiv njihovog nacionalnog interesa. Drugim rečima, ako Asad ode, u Siriji ćete dobiti ekstremi sunitski islamistički režim i potpunu ugroženost manjina i eliminisanje uticja Rusije i Kine.
 
Glas Amerike: Kakve su, kako to neki tvrde, “neo-otomaske ambicije Turske” na Balkanu, pa i u Srbiji?
 
Kopli: Turske diplomate na Balkanu, i u Srbiji, zagovaraju nove odnose, recimo, izmedju Beograda i Ankare, na ekonomskom i političkom planu. Takve nove diplomatsko-ekonomske aktivnosti su u toku u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i drugde, ali presudno pitanje je da li Turska može dovoljno brzo da konsoliduje svoj sadašnji poltički i ekonomski uticaj pre početka njene ekonomske stagnacije koja je na vidiku. Vreme nije na strani Turske i stoga treba pratiti delovanje  EU, Rusije, pa i Kine.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: boban iz: Trentino A/A
30.07.2012 00:40
Veoma dobar kratak interviu,i dva dobra i poucna odgovora.Turska,jeste u ekspansiji,ali ne u realnoj slici,ima dosta i mozemo reci bleffa,prvo eknomski istina je da su ulozili dosta,turisam,nesto i industrijski(ulozila je i grcka,spanija,italija pa gde su sada) Turska ima vojni pontecijal i geo znacenje(poziciju)zahvaljujuci USA sto je normalno,ali i Turska ima svojih problema ,Arapi ne gotive Turke,pa nereseno pitanje Kurda,prevratu Vojske koja uvek zeli vlast itd.Sverni uticaj Turske na Balkan je igra Nemacke,ne toliko Americke administracije,samo ce se pokazati vremenski los potez u to sam sasvim siguran.Licno moje misljenje da Turska netreba teziti na Balkan,isto tako pokusava na Kavkaz preko Gruzije,pa cak i teritorija kao Abhasije koja je pod ruskom upravom,samo ce isprovocirati sukob i jadna Gruzija ce platiti.Isto to se desava i u Bosni turski uticaj stvara probleme,misljena sam da Bosni treba EU i stvari ce krenuti nabolje,treba kazniti sve lidere ne samo neke,sve po vise puta,i videcete rezultate.A sto se Turske i Srbije tice,nisam bas za nikakvu saradnju sa njima,licno im ne verujem ,ne zelim ih blizu mene licno misljenje.


od: Srbin
25.07.2012 23:56
Mi smo se 500 godina borili protiv Turske a za svoju slobodu. E sada nam vise Turci ne trebaju pa makar od nekih drugih trazili pomoc. Imaju Turci jos mnogo drugih koji jedva cekaju da ih pomognu. Nama hvala nije potrebno.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE