petak, 29. april 2016

Aktuelno

Kuće od recikliranih materijala

Struju dobija iz savremenih akumulatora koje neprestano dopunjavaju solarne ćelije i sve je pod kontrolom modula za organizaciju potrošnje

x
Glas Amerike
U poslednje vreme pažnju američke javnosti privuklo je nekoliko porodičnih kuća sagrađenih od recikliranih materijala koje koriste energiju iz obnovljivih izvora i ne oslobađaju značajnije količine ugljendioksida.

Na prvi pogled kuća liči na nešto iz naučnofantastične TV serije Zvezdane staze, jer više podseća na međugalaktički svemirski brod nego da porodični dom. Ima i adekvatan naziv Earthship – Brod Zemlja.

Struju dobija iz savremenih akumulatora koje neprestano dopunjavaju solarne ćelije. Sve je pod kontrolom modula za organizaciju potrošnje - neke vrste mozga čitave građevine, kaže osnivač i vlasnik Akademije za bioteksturu Earthship, Majk Rejnolds.

Svaka kuća je nezavisna ćelija koja se brine o svojim stanovnicima“, kaže Rejnolds.

Rejnolds kaže da je ovakva kuća slična živom organizmu koji sam proizvodi struju i neprestano prikuplja i prečišćava sopstvenu vodu. Kuća čak sama proizvodi hranu – povrće, voće, pečurke i aromatične začine – koji rastu u staklenoj bašti i istovremeno kontrolišu klimu u njoj.

Dvostruki stakleni zidovi doprinose da se kuća ponaša kao da je napolju 10 stepeni Celzijusa kada je zapravo 25 ispod nule“, kaže Ron Skjarilo, vodeći instruktor Akademije za bioteksturu“.

Izolaciju kuće čine stare automobilske gume dok se temelj zidova sastoji od aluminijumskih konzervi. Tavanicu drže očišćena jelova stabla. Čitava kuća sagrađena je od recikliranog materijala, a njeni graditelji tvrde da ona predstavlja rešenje za globalnu epidemiju odbačenog materijala.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE