Linkovi

Gradjani Grčke odbacili nove mere štednje


Zastave Grčke i Evropske unije viju se na Akropolju, Atina, nedelja, 5. juli, 2015.
Zastave Grčke i Evropske unije viju se na Akropolju, Atina, nedelja, 5. juli, 2015.

Grčki birači su sveobuhvatno odbacili zahtev medjunarodnih zajmodavaca da uvedu nove mere štednje u zamenu za narednu tranšu kredita vladi u Atini.

Sa 50 posto prebrojanih glasova sa današnjeg referenduma, preko 61 posto gradjana je odbacilo upozorenja evropskih lidera da bi ignorisanje apela za nove mere štednje moglo da primora tu zemlju da napusti 19 članu evrozonu.

Vladin predstavnik je rekao da prebrojanih glasovi ukazuju da je grčki narod premijeru Aleksisu Ciprasu "pružio jasan mandat " da pregovara o blažim uslovima sa takozvanom trojkom odnosno evropskim susedima, Evropskom centralnom bankom i Medjunarodnim monetarnim fondom.

Da li će kreditori biti voljni da povuku svoje zahteve o merama štednje i odobre novu tranšu kreidta Grčkoj nije ni izdaleka izvesno. Pošto Atina prošle nedelje nije platila dug MMF-u u vrednosti od milijardu i osam stotina miliona dolara, evropski lideri su saopštili da bi glasanje sa NE na referendumu signalizovalo da Grčka želi da napusti evrozonu i politički se odvoji od Evrope.

Lideri evrozone navode da će diskutovati o ishodu referenduma u Grčkoj u ponedeljak, kada se u Parizu sastanu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland kako bi "procenili posledice" tog glasanja.

Hiljade Grka su se noćas okupile na glavnom trgu u Atini da pozdrave očigeldni ishod referenduma i mnogi su uzvikivali "Ne, ne".

Cipras je apelovao da se glasa sa "ne" naglasivši da bi to ojačalo poziciju njegove vlade na pregovorima i omogućilo bolje uslove za pružanje kredita.

"Niko ne može da ignoriše volju naroda da živi rešeno i svoju sudbinu uzme u svoje ruke", rekao je jutros nakon glasanja grčki premijer Cipras, dok je grčki ministar finansija Janus Varufakis nazvao ovo glasanje "svetim momentom".

Blizu 10 miliona ljudi je registrovano da glasa na referendumu i funkcioneri navode da je možda glasalo više od polovine njih.

XS
SM
MD
LG