Linkovi

Cipras Grcima - zaokružite 'ne'


Grčki premijer Cipras u televizijskom obraćanju naciji, 1. jul 2015.
Grčki premijer Cipras u televizijskom obraćanju naciji, 1. jul 2015.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao narod da glasa protiv zahteva kreditora i rekao da 'ne' ne znači odvajanje od Evrope.

Grčka, koja se guši u dugovima, ponudila je danas ustupke svojim kreditorima i njihovim zahtevima za oštrijim merama štednje, ali je premijer Aleksis Cipras ipak pozvao narod da na referendumu u nedelju ne prihvati nove finansijske restrikcije u zamenu za još zajmova, u cilju finansijske pomoći.

Evropski lideri suprotstavili su se tome rekavši da bi grčki glas protiv plana kreditora doveo do izlaska Atine iz evropskog 19-očlanog bloka koji koristi evro kao valutu. Cipras je to međutim odbacio kao argument.

“Glas ‘ne’ je odlučan korak ka boljem sporazumu koji ćemo se truditi da potpišemo odmah posle referenduma“, rekao je premijer u televizijskom obraćanju svojim sunarodnicima. „’Ne’ na listićima ne znači odvajanje od Evrope“, zaključio je Cipras.

Ranije danas, Grčki premijer Aleksis Cipras je u pismu međunarodnim kreditorima naveo da je zemlja spremna da prihvati većinu evropskih zahteva za novi paket finansijske pomoći.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je međutim na to odgovorila obraćajući se parlamentu u Berlinu: “Čekaćemo rezultate referenduma. Ne može biti pregovora o novom programu pomoći pre referenduma”.

Nemačka liderka, inače najglasniji zagovornik za oštrije mere štednje u Grčkoj, odbacila je ideju da će grčka finansijska kriza dovesti do raspada evropskog 19-očlanog bloka koji koristi evro kao valutu.

“Ceo svet nas posmatra”, rekla je ona i dodala, “Ali budućnost Evrope nije ugrožena. Budućnost Evrope bi bila ugrožena ukoliko bismo zaboravili ko smo i šta nas čini snažnim – zajednica sagrađena na pravilima i odgovornosti”.

Grčko pismo kreditorima poslato je medijima nekoliko sati pre početka telekonferencije ministara finansija evrozone, na kojoj se raspravlja o grčkoj potražnji dodatnih 32 milijarde i 400 miliona dolara. Telefonski sastanak održan je dan pošto Grčka nije uspela da plati dug od milijardu i 8 miliona dolara Međunarodnom monetarnom fondu.

Evropski ministri finansija odlučili su u utorak da ne produže program pomoći za Grčku koji bi toj zemlji omogućio da ispuni svoje obaveze prema MMF-u.

Hiljade banaka širom Grčke danas su otvorene za penzionere koji nemaju platne kartice te moraju da podignu gotovinu.

U Vašingtonu, predsednik SAD Barak Obama u utorak je nazvao grčku finansijsku krizu problemom za ozbiljnu zabrinutost, ali više za Evropu nego za Sjedinjene Države. On je još dodao da ne veruje da će aktuelni finansijski haos da izazove “veliki potres” za američku ekonomiju.

Američki sekretar za finansije, Džek Lu razgovarao je telefonom u utorak sa nekoliko evropskih kolega, posle čega je izjavio da Sjedinjene Države budno prate situaciju. Lu je još rekao da je u najboljem interesu svih strana, a i za globalnu ekonomiju, ukoliko bi Grčka i njeni kreditori nastavili da rade na pronalaženju rešenja koje će staviti Grčku na put reformi i oporavka unutar evrozone. Sekretar za finansije SAD će ostati u stalnom kontaktu sa evropskim ministrima u narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG