Linkovi

Grci podeljeni pred referendum


Član radničkog sindikata PAME raspravlja se sa policijom na protestu protiv mera štednje u centru Atine, 3. jula 2015.
Član radničkog sindikata PAME raspravlja se sa policijom na protestu protiv mera štednje u centru Atine, 3. jula 2015.

Nova anketa sprovedena medju verovatnim grčkim biračima na nedeljnom referendumu o evropskom predlogu finansijskih mera za spasavanje Grčke pokazuje gotovo isti broj onih koji će glasati "ne" i "da".

Tek par dana pred iznenada sazvani grčki referendum, niko tačno ne zna kako će se nakon referenduma stvari odvijati. Grčka vlada se nada da će u slučaju glasanja protiv plana medjunarodnih finansijskih institucija, već dan poslije postići po Grke zadovoljavajući sporazum. Evrogrupa tvrdi suprotno, dok predsjednik Evropske komisijer kaže da će grčka pozicija u ponedeljak, nakon referenduma, biti znatno teža.

Tenzije u Grčkoj rastu i čini se neizvjestan rezultat, jer je gotovo jednak broj onih koji bi mogli glasati ZA i PROTIV, banke se prazne i obični ljudi govore već o scenariju sličnom Kipru, gdje bi se zamrzli ulozi počevši čak od 2.000 evra.

Grčka vlada je uvjerena da će ukoliko Grci odbace plan medjunarodnih kreditora, već u ponedjeljak biti u Briselu gdje će potpisati novi, za Atinu povoljniji sporazum.

U tom slučaju banke će se otvoriti već u utorak, uvjeren je grčki premijer, na šta iz najvećih finansijskih institucija u nevjerici vrte glavom, gledajući ubrzano pražnjenje sefova, dok je Evropska centralna banka od početka ovog mjeseca zatvorila dotok novca grčkim bankama, prepuštajući odgovornost za njihovu solventnost samim Grcima.

Sa druge strane, govoreći pred holandskim parlamentom, šef evrogrupe je rekao da u slučaju da referendum odbaci predložene mjere, veoma sumnja u mogućnost da ta zemlja ostane u zoni zajedničke valute. Pravno gledano, napuštanje evra je jedino moguće u slučaju izlaska Grčke iz EU.

Štamparije novca u Grčkoj takodje upozoravaju da je nemoguće vratiti se na drahmu jer su mašine za štampanje drahmi uništene kada je zemlje prihvatila evro i tamo niko ozbiljno više ne računa na takav scenario.

Za predsjednika Evropske komisije samo raspisivanje referenduma je loša vijest i on u svakom slučaju smatra da će zemlja u ponedjeljak biti u lošijoj poziciji nego danas.

"Čak i u slučaju glasanja ZA, Grčka će se suočiti sa teškim pregovorima. U slučaju glasanja PROTIV, pozicija Grčke će se dramatično pogoršati", upozorava predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Šta dramatično tačno znači odgovor će dati ponedjeljak kada se očekuje da u slučaju odbacivanja medjunarodnog plana, grčki premijer ponovo dodje u Brisel tražeći novi sporazum ili, ako njegove pozive da glasaju PROTIV ne posluša većina glasača, ostavka grčke vlade.

U svakom slučaju, najave da će se 48 sati nakon referenduma stvari vratiti u normalu, djeluju pretjerano optimistične jer izbor je sužen na zatvaranje vrata pregovorima ili ostavljanje pukotine kroz koju bi trebala proći sva grčka nadanja u bolju i finansijski pravedniju budućnost.

Rezultati ankete kako će Grci glasati

Nova anketa sprovedena medju verovatnim grčkim biračima na nedeljnom referendumu o evropskom predlogu finansijskih mera za spasavanje Grčke pokazuje gotovo isti broj onih koji će glasati "ne" i "da".

Anketu je sprovela kompanija ALCO za časopis Etos 30. juna i 1. jula, a bilo je obuhvaćeno 1.000 ispitanika. 44,8% ispitanika je odgovorilo da će glasati "da" na referendumu dok se 43,4% izjasnilo protiv, a 11,8% je još neopredeljeno.

Grčki premijer Aleksis Cipras vodi kampanju protiv evropskog predloga, navodeći da će "ne" na referendumu omogućiti Grcima bolju poziciju u budućim pregovorima sa evropskim kreditorima.

Ministar finansija Janis Varufakis izjavio je u intervjuu za Blumberg da će, ukoliko birači prihvate predlog evropskih kreditora, vlada verovatno podneti ostavku, te da on sam - neće biti ministar finansija u ponedeljak.

Evropski lideri su upozorili da bi glas "ne" na referendumu označio da Grčka postaje prva zemlja koja napušta evrozonu, grupu od 19 članica, u 16 godina dugoj istoriji zajedničke valute.

Obraćajući se novinarima u petak u Luksemburgu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da bi "ne" na nedeljnom referendumu značilo da je grčka pozicija "dramatično oslabljena."

Luksemburg je upravo preuzeo rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom na narednih šest meseci.

XS
SM
MD
LG