Linkovi

Geopolitika: "Nema više hegemona"


Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Ši Điping, 20. maj, 2014.
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Ši Điping, 20. maj, 2014.

„Putin je izgleda uspešniji u rebalansiranju ruske politike prema Aziji od Sjedinjenih Država,“ kaže Klajd Prestovic, predsednik Instituta za ekonomsku strategiju u Vašingtonu.

Vest o postignutom energetskom sporazumu Kine i Rusije, Prestovic naziva dokazom rađanja novog svetskog poretka u kojem "više nema hegemona".

„Rusija i Kina očigledno postaju značajni faktori globalnog sistema, što će promeniti i način na koji će SAD delovati na međunarodnoj sceni. SAD su do sada bile uspešne preduzimajući različite, čak i oštre mere kako bi uticale na politiku drugih zemalja. To više nije slučaj. Primer Ukrajine je poučan. Zahvaljujući energetskom sporazumu sa Kinom, Rusija je stekla i određeni imunitet od odmazde za svoje akcije u Ukrajini. Zapadne sankcije protiv Rusije gube na snazi. Moskva je, s druge strane, ojačala svoju poziciju geostratški važnog faktora, naročito u pregovorima sa Iranom i u drugim važnim pitanjima na Bliskom istoku.”

Prestovic, međutim, sumnja da će rusko-kineski energetski ugovor značajnije uticati na američko-kineske ekonomske odnose.

“Pomenuti sporazum ne oduzima američkoj strani ništa. SAD će nastaviti svoje dosadašnje trgovinske veze kako sa Kinom tako i sa ostalim azijskim zemljama. Dogovor sa Gaspromom ne predstavlja nikakav udarac za Ameriku, već označava promenu ravnoteže snaga u svetu.”

Prestovic kaže da bi i “medeni mesec” Kine i Rusije mogao da traje relativno kratko.

“These are two major powers that have a history…”
“Reč je o dve velike sile, čiji odnosi nisu uvek tekli glatko, i koje ne vide stvari na istovetan način. Postignuti sporazum je očigledno pozitivna stvar za te dve zemlje, ali nije garancija neometanog prijateljstva između njih. Duboko sumnjam u potpuni sklad.”
XS
SM
MD
LG