petak, 29. april 2016

Aktuelno

Napredak Srbije u slobodi medija

Direktorka vašingtonske kancelarije Reportera bez granica, Delfin Algan, kaže da je slika medijskih sloboda u balkanskim zemljama mešovita.

Indeks slobode medija u svetu za 2013. godinu organizacije "Reporteri bez granica"
Indeks slobode medija u svetu za 2013. godinu organizacije "Reporteri bez granica"
Glas Amerike
Srbija je napredovala 17 mesta na ovogodišnjoj listi organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica koja je objavila svoj godišnji izveštaj o stanju medijskih sloboda u svetu. Nalazi se na 63. mestu, jedno mesto ispred Hrvatske, dok je Bosna i Hercegovina nazadovala i zauzela 68. mesto, a Kosovo je na 85. mestu. Crna Gora i Makedonija su nazadovale, i zauzimaju 113., odnosno 116. mesto.

U razgovoru za Glas Amerike preko Skajpa, direktorka vašingtonske kancelarije Reportera bez granica Delfin Algan kaže da je slika medijskih sloboda u balkanskim zemljama veoma mešovita:

Srbija je na 63. mestu ali onda, kada pogledate niz listu, Albanija je 102. Crna Gora je 113. a Makedonija 116. Ono što smo primetili u tim zemljama i zašto su tako loše rangirane je da i dalje vidimo pravosudni pritisak na medije, zastrašivanje novinara i nedostatak pristupa javnim informacijama”, ističe Algan.

U izveštaju se ocenjuje da je u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, zabeležen napredak ali da i dalje ostaju prepreke i stare navike koje nanose štetu nezavisnom novinarstvu.

“Srbija je skočila 17 mesta što je izuzetno, a to je u velikoj meri zahvaljujući veoma obećavajućoj reformi pravosudja, ali čak i tamo gde su reforme pozitivne želimo da  vidimo stvarne promene na delu", objašnjava Delfin Algan.

Pritisak pravosudja na medije zbog često neodgovarajućih zakona naveden je kao problem u Crnoj Gori, što možda objašnjava i primetnu razliku u rangiranju Srbije i Crne Gore.

“Pretpostavljam da bi objašnjenje moglo da bude u broju slučajeva kršenja medijskih sloboda koje smo zabeležili tokom godine, a koji možda nisu u skladu sa opštom atmosferom u zemlji.”

Halgand ističe da Reporteri bez granica svakodnevno rade na pružanju podrške radu novinara kao i jačanju pravosudnih reformi, i izražava optimizam da će se stanje medijskih sloboda u balkanskim zemljama unaprediti u budućnosti.

Arapsko proleće nije donelo slobodu medija

Reporteri bez granica kažu da mediji nisu postali slobodniji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, uprkos takozvanom Arapskom proleću koje još traje.
 
U svojoj godišnjoj rang-listi koja je objavljena danas ta organizacija sa sedištem u Francuskoj ocenila je zemlje Magreba zahvaćene protestima najlošijim ocenama, rekavši da je sloboda medija u Tunisu i Egiptu i dalje “za svaku osudu”.
 
U pomenutom izveštaju kaže se da su u Siriji novinari i korisnici interneta žrtve “rata informacijama” između vlade predsednika Bašara al-Asada i opozicionih grupa, u kome su obe strane “sve manje tolerantne prema drugačijem mišljenju”. Takođe se kaže da je u Siriji tokom protekle godine ubijeno najviše novinara.
 
Ostatak Afrike kao i Azijsko-pacifički region takođe su dobili loše ocene.
 
U izveštaju se kaže da je u Aziji sloboda štampe u opadanju pa su zemlje tog kontinenta zauzele 15 od najlošijih 45 mesta na listi. Organizacija kaže da nema znakova poboljšanja u Severnoj Koreji, Kini, Vijetnamu i Laosu – zemljama u kojima jednopartijske autoritarne vlade “još odbijaju da daju svojim građanima slobodu da budu informisani”.
 
Tri najviše rangirane zemlje su Finska, Holandija i Norveška, koje su na tim mestima bile i prošle godine. Sjedinjene Države su skočile za 15 poena i sada se nalaze na 32. mestu rang liste slobode medija.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE