subota, 19. april 2014

Aktuelno

Napredak Srbije u slobodi medija

Direktorka vašingtonske kancelarije Reportera bez granica, Delfin Algan, kaže da je slika medijskih sloboda u balkanskim zemljama mešovita.

Indeks slobode medija u svetu za 2013. godinu organizacije "Reporteri bez granica"
Indeks slobode medija u svetu za 2013. godinu organizacije "Reporteri bez granica"
Veličina slova - +
Glas Amerike
Srbija je napredovala 17 mesta na ovogodišnjoj listi organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica koja je objavila svoj godišnji izveštaj o stanju medijskih sloboda u svetu. Nalazi se na 63. mestu, jedno mesto ispred Hrvatske, dok je Bosna i Hercegovina nazadovala i zauzela 68. mesto, a Kosovo je na 85. mestu. Crna Gora i Makedonija su nazadovale, i zauzimaju 113., odnosno 116. mesto.

U razgovoru za Glas Amerike preko Skajpa, direktorka vašingtonske kancelarije Reportera bez granica Delfin Algan kaže da je slika medijskih sloboda u balkanskim zemljama veoma mešovita:

Srbija je na 63. mestu ali onda, kada pogledate niz listu, Albanija je 102. Crna Gora je 113. a Makedonija 116. Ono što smo primetili u tim zemljama i zašto su tako loše rangirane je da i dalje vidimo pravosudni pritisak na medije, zastrašivanje novinara i nedostatak pristupa javnim informacijama”, ističe Algan.

U izveštaju se ocenjuje da je u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, zabeležen napredak ali da i dalje ostaju prepreke i stare navike koje nanose štetu nezavisnom novinarstvu.

“Srbija je skočila 17 mesta što je izuzetno, a to je u velikoj meri zahvaljujući veoma obećavajućoj reformi pravosudja, ali čak i tamo gde su reforme pozitivne želimo da  vidimo stvarne promene na delu", objašnjava Delfin Algan.

Pritisak pravosudja na medije zbog često neodgovarajućih zakona naveden je kao problem u Crnoj Gori, što možda objašnjava i primetnu razliku u rangiranju Srbije i Crne Gore.

“Pretpostavljam da bi objašnjenje moglo da bude u broju slučajeva kršenja medijskih sloboda koje smo zabeležili tokom godine, a koji možda nisu u skladu sa opštom atmosferom u zemlji.”

Halgand ističe da Reporteri bez granica svakodnevno rade na pružanju podrške radu novinara kao i jačanju pravosudnih reformi, i izražava optimizam da će se stanje medijskih sloboda u balkanskim zemljama unaprediti u budućnosti.

Arapsko proleće nije donelo slobodu medija

Reporteri bez granica kažu da mediji nisu postali slobodniji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, uprkos takozvanom Arapskom proleću koje još traje.
 
U svojoj godišnjoj rang-listi koja je objavljena danas ta organizacija sa sedištem u Francuskoj ocenila je zemlje Magreba zahvaćene protestima najlošijim ocenama, rekavši da je sloboda medija u Tunisu i Egiptu i dalje “za svaku osudu”.
 
U pomenutom izveštaju kaže se da su u Siriji novinari i korisnici interneta žrtve “rata informacijama” između vlade predsednika Bašara al-Asada i opozicionih grupa, u kome su obe strane “sve manje tolerantne prema drugačijem mišljenju”. Takođe se kaže da je u Siriji tokom protekle godine ubijeno najviše novinara.
 
Ostatak Afrike kao i Azijsko-pacifički region takođe su dobili loše ocene.
 
U izveštaju se kaže da je u Aziji sloboda štampe u opadanju pa su zemlje tog kontinenta zauzele 15 od najlošijih 45 mesta na listi. Organizacija kaže da nema znakova poboljšanja u Severnoj Koreji, Kini, Vijetnamu i Laosu – zemljama u kojima jednopartijske autoritarne vlade “još odbijaju da daju svojim građanima slobodu da budu informisani”.
 
Tri najviše rangirane zemlje su Finska, Holandija i Norveška, koje su na tim mestima bile i prošle godine. Sjedinjene Države su skočile za 15 poena i sada se nalaze na 32. mestu rang liste slobode medija.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...