Linkovi

Gifords pokreće kampanju protiv nasilja


Bivša članica Predstavničkog doma Gabrijel Gifords i njen suprug Mark Keli, astronaut NASA-e.
Bivša članica Predstavničkog doma Gabrijel Gifords i njen suprug Mark Keli, astronaut NASA-e.

Bivša članica Predstavničkog doma Gabrijel Gifords, teško ranjena u pucnjavi pre dve godine, počela je kampanju za suzbijanje oružanog nasilja.

Bivša članica Predstavničkog doma Gabrijel Gifords i njen suprug, astronaut Mark Keli, počeli su kampanju za suzbijanje oružanog nasilja.

Na drugu godišnjicu pucnjave u Tusonu u Arizoni, u kojoj je šest ljudi poginulo, a ona teško ranjena, bračni par je saopštio da će inicijativa pod nazivom "Amerikanci za odgovorna rešenja" pomoći u prikupljanju novca za veću kontrolu vatrenog oružja. U tekstu objavljenom u listu „Ju Es Ej tudej“, Gifordova i Keli su objasnili da „sprovođenje reformi za smanjenje nasilja vatrenim oružjem i sprečavanje masovnog ubijanja znači izjednačavanje sa lobistima za vatreno oružje u uticaju i sredstvima“.

Ova zemlja je poznata po odlučnosti i pronicljivosti u rešavanju problema... Ali kada se stigne do zaštite naših zajednica od nasilja vatrenim oružjem, mi to čak i ne pokušavamo“, naglasili su Gifordova i Keli.

Bračni par je prošle nedelje došao u Njutaun u Konektikatu, gde se prošle nedelje dogodio masakr u kojem su prošlog meseca poginuli 20 đaka i šest žena. Takođe su se sastali sa gradnoačenikom Njujorka, Majklom Blumbergom, pristalicom kontrole oružja.

U međuvremenu, ubica u Tusonu je priznao krivicu i osuđen na sedam uzastopnih doživotnih zatvorskih kazni plus 140 godina.
XS
SM
MD
LG