Linkovi

Nemačka ne postavlja uslove Srbiji


Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer sa srpskim kolegom, Ivicom Dačićem u Beogradu 28. april 2015.
Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer sa srpskim kolegom, Ivicom Dačićem u Beogradu 28. april 2015.

Niko nije menjao uslove Srbiji ili uvodio nove, pa ni Nemačka. To su besmislice, izjavio je tokom današnjeg boravka u Beogradu šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je danas da su Berlin i sve članice EU zainteresovane za otvaranje poglavlja u toku ove godine u procesu pregovora sa Srbijom.

Tokom današnje posete Beogradu i razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, Štajnmajer je poručio da će Berlin podržati u EU otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa Srbijom.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je deo onoga što je potrebno učiniti na putu ka EU, naveo je Štajnmajer i naglasio da to nije ništa novo ni za Beograd, ni za Prištinu.

"Niko u Evropi nije menjao bilo kakve uslove Srbiji i čitava ta diskusija da li je Nemačka postavila neke nove uslove – to apsolutno nije tačno. Mi ćemo raditi na tome da se uskoro otvore poglavlja i budite uvereni da Nemačka, kao i sve druge zemlje EU, su zainteresovane da se još tokom ove godine otvore poglavlja", izjavio je nemački ministar spoljnih poslova.

Posle razgovora sa Štajnmajerom premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Beograd razgovara sa Albancima i nastaviće da dijalogom uspostavlja razumne i racionalne odnose sa onima koji drugačije misle. Ali postoje granice preko kojih očigledno ne može-mo da pređemo – kao što je pitanje hidro resursa na jezeru Gazivode, dodao je Vučić.

On je izneo nadu da bi pregovaračka poglavlja sa Srbijom mogla biti otvorena u junu, ali, kako je rekao, to ne zavisi od Srbije.

"Nismo mi ti koji donosimo odluku i ocenu o tome da li je Nemačka ili neka druga zemlja dobro radila svoj posao već Nemačka i druge zemlje donose odluku o tome kako smo mi taj posao uradili. Ovde nije reč o srpskim reformama – ovde je reč o našim odnosima sa Prištinom", istakao je Vučić.

A posle razgovora sa nemačkim kolegom, srpski šef diplomatije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić je, govoreći o sankcijama prema Rusiji, rekao da Srbija nije članica EU i da je, poštujući svoje nacionalne, državne i političke interese, zauzela neutralan stav u tom smislu. Nismo previše oduševljeni po pitanju bilo kakvih sankcija, jer smo bili pod sankcijama, izjavio je Dačić.

XS
SM
MD
LG