Linkovi

Nemačka za nastavak razgovora sa Grčkom


Grčki premijer Aleksis Cipras
Grčki premijer Aleksis Cipras

Izlazak Grčke iz eurozone bio bi katastrofa ne samo za tu zemlju, već i za Evropu, upozorio nemački ministar ekonomije

Iz najveće evropske ekonomije, Njemačke, poručeno je da je važno nastaviti razgovore sa Grčkom čiji bi izazlazak iz evrozone, kako je navedeno, bio katastrofa za sve.

Grčka i njeni međunarodni kreditori treba da pokažu volju za nastavak razgovora o dužničkim problemima Atine, saopštila je njemačka kancelarka Angela Merkel na poslovnoj konferenciji u Berlinu.

„Kao što sam više put ponovila proteklih nekoliko dana – gdje ima volje, tu ima i načina. Međutim, sve strane treba da budu voljne i važno je da nastavimo da razgovaramo jedni sa drugima.“

Grčkoj, u slučaju izostanka dogovora sa zajmodavcima, na kraju mjeseca prijeti bankrot koji bi mogao da dovede i do izlaska zemlje iz eurozone. To bi, smatraju eksperti, moglo da ima nesagledive posljedice po finansijska tržišta i evropsku ekonomiju. Na to je upozorio i njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel koji je na skupu u Minhenu izrazio pak nadu da će Grčka ostati članica evropskog finansijskog bloka.

„I dalje se nadam da će narednih dana prevladati razum. Ako Grčka ne ostane u evrozoni, to bi bila katastrofa i za tu zemlju i za Evropu. Bilo bi daleko skuplje nego što mi danas mislimo, i to ne samo u finansijskom pogledu. To će promijeniti naše ukupno stanje. Grčki izlazak danas, britanski sjutra, debate o Kataloniji i drugim pitanjima. Rizikujemo da potcijenimo koliko je teško bilo našim roditeljima i bakama i djedama da stvore ovu Evropu.“

Evropa se suočava sa neizvjesnošću u pogledu Grčke u trenutku velikog priliva izbjeglica na kontinent koje će, smatra Gabrijel, predstavljati ogroman izazov za Njemačku i mnoge druge evropske zemlje.

„Jedan od izazova u Njemačkoj biće da, u ekonomskom pogledu, osigura da gradovi i regionalne zajednice mogu da održavaju svoju infrastrukturu, da razvijaju predškolske ustanove, škole, podržavaju institucije i klubove za mlade, a da ne troše sav novac na zbrinjavanje izbjeglica.“

Njemačka vlada pristala je da udvostruči ovogodišnju podršku federalnim državama i gradovima koji pokušavaju da izađu na kraj sa velikim brojem izbjeglica, ali i najavila da će ubrzati repatrijaciju onih koji ne budu dobili azil.

XS
SM
MD
LG