Linkovi

G20: Kineska ekonomija i bezbednost


Sastanak ministara finansija G20 u Turskoj (septembar 2015.)
Sastanak ministara finansija G20 u Turskoj (septembar 2015.)

Turska kao predsedavajuća, vrši pripreme za samit G-20, grupe najrazvijenijih svetskih ekonomija, koji se održava u Antaliji, 15. i 16. novembra.

Na vrhu dnevnog reda je zabrinjavajuće usporavanje kineske ekonomije, kao i ekonomije same Turske, zajedno sa pitanjem klimatskih promena i globalne bezbednosti.

U jeku priprema za samit G-20, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obišao je juče mesto gde će skup biti održan. Dok se sastanak približava, stižu i sve alarmantniji podaci o stanju nekih od ekonomija u usponu, uključujući Tursku, sa najvišom stopom inflacije i oslabelom valutom. Međutim, analitičari ističu da Rusija trpi najviše.

„Ove godine stopa rasta biće manja za pet odsto, strada zbog pada cene nafte i ekonomskih sankcija, uz sve to vladino upravljanje slabo funkcioniše tako da je tamošnje poslovanje sve teže“, smatra Endru Keningam iz kompanije "Capital economics."

Rast kineske ekonomija se usporava, zvanično stopa rasta iznosi oko sedam odsto, što je izazvalo rasprodaju na berzi i dovelo do smanjenja cena nafte. Međutim, neki smatraju da nema osnova za zabrinutost.

„Berze jesu pale, ali tome je prethodila veštački visoka stopa rasta, koja nije imala mnogo veze sa stvarnom ekonomijom“, navodi Keningam.

Pozitivni pokazatelji rasta američke ekonomije pojačali su izglede da će Uprava federalnih rezervi već idućeg meseca podići kamatne stope, što će dodatno komplikovati probleme ekonomija u usponu. Kina je tokom nedelje saopštila da želi da samit G-20 bude fokusiran na glasačke kvote pojedinih zemalja u Međunarodnom monetarnom fondu.

„Udeo Kine je krajnje nedovoljan. Udeo SAD iznosi oko 16%, a Kine svega 4 %, Indije 3%, Brazila čak samo 2 %.“, kaže Olivija Gipner iz Londonske ekonomske škole.

Klimatske promene će takođe biti značajna tema skupa G-20.

„Pogotovo zbog toga što pariski samit dolazi u decembru, tako da je skup u Antaliji poslednji sastanak na kojem su okupljene velike ekonomije i krupni akteri na planu klimatskih promena“, ističe Gipner.

Nedavno hapšenje 20 osumnjičenih pripadnika Islamske države u turskoj pokrajini Antaliji, ukazuje da je globalna bezbednost takođe na vrhu dnevnog reda samita, kaže Don Kirton sa Univerziteta Toronta.

„Pre svega, terorizam na Bliskom Istoku i sirijske izbeglice. O tome će lideri rapravljati na večeri na kojoj će biti sami kako bi mogli da razgovaraju na fleksibilniji način.“

Kina preuzima rotirajuće predsedništvo G-20, 2016. Analitičari smatraju da će Peking verovatno otkriti da je kineska ekonomija glavni predmet pažnje mnogih članica te ekonomske grupacije.

XS
SM
MD
LG