Linkovi

"Hermiona" ponovo na pučini


Replika francuske fregate Hermione koja je odigrala ključnu ulogu u Američkoj revoluciji.
Replika francuske fregate Hermione koja je odigrala ključnu ulogu u Američkoj revoluciji.

Amerikanci bi možda i izgubili rat za nezavisnost koji se završio 1783. da nije bilo francuskog ratnog broda koji je preplovio Atlantik da pomogne opkoljenoj američkoj vojsci.

4. jula u Sjedinjenim Državama se slavi Dan nezavisnosti. Na taj dan 1776. 13 američkih kolonija, pobunjenih protiv Velike Britanije, potpisalo je Dekleraciju o nezavisnosti i stvorilo novu državu. Amerikanci bi možda i izgubili rat koji se završio 1783. da nije bilo francuskog ratnog broda koli je preplovio Atlantik da pomogne opkoljenoj američkoj vojsci. Sada je replika tog prekrasnog broda prevalila isti put i plovi istočnom obalom do sredine jula. U luci u Aleksandriji, gradu u Virdžiniji, nadomak Vašingtona brod je obišla i novinarka Glasa Amerike Debora Blok.

Replika 65 metara duge fregate, Hermione, podseća na stare slike: ogromna jedra, bogati ornamenti, mornari koji se spretno penju uz jarbole... Oror le Vilen, jedna od 80 članova posade sačinjene pretežno od volontera iz Francuske, morala je da savlada strah od visine.

Alis Bri nikada ranije nije jedrila.

“Imamo više od 200 konopaca i svaki ima drugu funkciju. To je i veliki fizički posao jer je sve teško.”

Priča o jedrenjaku, ratnom brodu Hermioni počinje prijateljstvom Džordža Vašingtona, komandanta američke vojske, koji je kasnije postao predsednik i markiza Lafajeta, mladog francuskog atistokrate koji je kao volonter bio u vojsci. Lafajet se vratio u Francusku, nabavio brodove i oružje, i vratio se na brod Hermionu da pomogne Amerikancima u borbi protiv Britanaca.

“Amerikanci su imali problema i Lafajet se vratio da im pomogne da udruženi pobede u ratu“, kaže dečak Ron Fajf koji je učio tu lekciju iz istorije.

Na replici je, u Francuskoj, rađeno više od 17 godina. Kon Gojnič je oduševljen što su graditelji broada koristili tehniku iz 18. veka.

“Topovi su rađeni u istoj fabrici gde i originalno oružje za jedrenjak Hermionu i francusku mornaricu, davnih 1770-tih”.

Replika je veoma autentična, kaže Bruno Graveli glavni nadzornik palube, ali ima nekoliko dodaka što čini jedrenjak bezbednijim, poput motora.

“Tamo gde su sada tuševi i toaleti, tu su nekada bili torovi sa stotinama ovaca.”

Ono što nije promenjeno je skučeni prostor, kaže student istorije i član posade, Adam Hodžis-LeKler.

“Ima trenutaka kada su ljudi suviše blizu jedni drugima. Nekada vam je potreban prostor, ali istovremeno lepo je imati podršku uvek kad izvodite neki manevar.”

Majls Jang, predsednik fondacije Prijatelji Hermione – Lafajet u Americi, se nada da će prelepa replika pomoći da se učvrsti francusko-američko prijateljstvo.

“Jedrenjak je jedan od simbola puteva slobode u istoriji. Njime se slavi rođenje Sjedinjenih Država kao slobodne i nezavisne nacije.”

Jang dodaje da “Fregata slobode” kako su zvali Hermionu, ukazuje na značaj slobode širom sveta.

XS
SM
MD
LG