nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Fridom haus: Demokratija i sloboda u padu

U izveštaju o političkim pravima i slobodama, Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija su svrstane među slobodne, a BiH, Kosovo i Makedonija među delimično slobodne države

Izveštaj Fridom Hausa za 2013.Izveštaj Fridom Hausa za 2013.
x
Izveštaj Fridom Hausa za 2013.
Izveštaj Fridom Hausa za 2013.
U svijetu je u 2012. godini bilo 90 potpuno slobodnih država, što je 46 posto od 195 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno godišnjim izvještajem organizacije Freedom House (FH) koja promiče demokraciju i ljudska prava. Pedeset osam zemalja se svrstavaju u djelomično slobodne, dok ih je 47 neslobodno.

Države regije su svrstane među djelomično slobodne i slobodne zemlje u izvještaju o političkim pravima i slobodama.

Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija su djelomično, a Crna Gora, Hrvatska i Srbija su slobodne države, prema izvještaju ove nevladine organizacije.

Među državama koje su djelomično slobodne su i Albanija, Armenija, Burundi, Ekvador, Nepal, Paragvaj i Nigerija.

U slobodne države se između ostalih svrstavaju SAD, evropske zemlje, ali i Botswana, Ghana, Mongolija, Trinidad i Tobago.

Na listi neslobodnih država su i Afganistan, Azerbejdžan, Bjelorusija, Irak, Iran, Kazahstan, Rusija, Turkmenistan, Tajikistan i Uzbekistan.

Povratak Vladimira Putina na predsjedničku funkciju u Ruskoj Federaciji osnažio je  represiju na području Euroazije gdje se vode i države bivšeg Sovjetskog Saveza. U 12 država te regije na vlasti su moćni autokrati.

"Sofisticiranost" autoritarnih režima

Na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi su reforme koje je iznjedrilo Arapsko proljeće donjele pomake, ali i dalje je prisutno vjersko nasilje, građanski sukobi, represija autokratskih režima.

Tunis bilježi poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, a Libija i Egipat i su iz neslobodnih „stigle" u djelomično slobodne države. Sirija je pretrpjela daleko najgore  efekte Arapskog proljeća. Ljudske i političke slobode opadaju i u Bahreinu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libanonu, Omanu, i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Arch Paddington, potpredsjednik Freedom Housa ističe kako je sofisticiranost oznaka suvremenih autoritarnih režima.

Postaju brzi u prilagođavanju, naučili su kršiti zakonske okvire i koriste se suvremenim tehonološkim metodama propagande”, pojašnjava Paddington.

Freedom House poziva Sjedinjene Američke Države i druge svjetske demokracije da budu lideri u borbi za slobodu.

Međutim, kritiziraju se Obamina administracija i republikanci što nisu dovoljno odlučni  u preuzimanju uloge globalnih lidera.

U izvještaju Freedom Housa se naglašava da Sjeverna Amerika i Zapadna Evropa koje se i dalje bore s financijskom krizom, zadržale tradicionalno visok stupanj demokratskih standarda i građanskih sloboda. U Evropi demokracija nije ugrožena i usprkos rastu  nacionalizma kao odgovora na sve veći broj imigranata na “stari kontinent”.

Djelomično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba, i političkog krajolika u kojem je jedna stranka dominantna, unatoč određenom stupnju pluralizma.

Neslobodne države su one u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se krše sustavno.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i koje imaju nezavisne medije.
Preuzeto od "RSE"
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE