Linkovi

Lubic skrivao bolest od poslodavca


Istražitelji iznose kutije iz stana Andreasa Lubica u Dizeldorfu.
Istražitelji iznose kutije iz stana Andreasa Lubica u Dizeldorfu.

Istraga rušenja aviona kompanije Džermanvings u Francuskoj sada je fokusirana na eventualne motive kopilota Andreasa Lubica da uništi avion i usmrti 150 ljudi, kao i činjenicu da je skivao od poslodavca da je bolestan.

Iscepane beleške lekara o Lubicovoj bolesti i prepisanoj terapiji ponadjene su u njegovom stanu. Nemačke vlasti su, naime, juče na zahtev francuskih istražitelja pretražile stan u blizini Frankfurta u kojem je stanovao Andreas Lubic, 27-godišnji Nemac, kopilot Earbasa 320 koji se u utorak srušio u francuskim Alpima.

Podaci iz crne kutije ukazuju da je Lubic najverovatnije zaključao vrata i da nije dopustio pilotu da udje u kabinu pre nego što je namerno avionom udario u planinu. Dosadašnja istraga je otkrila da je Lubic imao period depresije, što ga je primoralo da na šest meseci obustavi letačku obuku. Pre no što je nastavio obuku, on je prošao sve fizičke i psihološke testove.

Stručnjaci navode da je ova nesreća jasno stavila do znanja da su procedure u avioindustriji neadekvatne.

„Testovi sposobnosti će morati da budu ponovo razmotreni. Psihološki deo će morati da bude značajno proširen. Ali iznad svega o pilotima ćemo morati da se pobrinemo u psihološkom smislu i van njihovog posla na način koji do sada nije primenjivan. Prvo, u pitanju je provera njihovog psihološkog stanja tokom godišnjih lekarskih pregleda, kako bi se utvrdilo da li imaju životnu krizu, brige da li su pod pritiskom spolja. Piloti će takodje morati da budu obučeni da proveravanju svoje kolege i pitaju ih kako se osećaju, da li se osećaju loše ili pod pritiskom, da li smatraju da su izolovani ili depresivni,“ kaže Herald Stoker, nemački stručnjak za avijaciju.

On ukazuje da će ovo namerno obaranje aviona uticati na industriju komercijalnih letova isto toliko duboko kao što je to bio slučaj sa terorističkim napadima 11. septembra 2001:

„Do sada smo delovali pod pretpostavkom da piloti komercijalnih letova nemaju samoubilačke namere i da lete odgovorno. Sada smo saznali da piloti mogu da usmrte 150 ljudi zbog takvih namera.“

Bezbednosne procedure uvedene posle 2001. omogućavaju pilotima da se zaključaju u pilotsku kabinu kako bi sprečili otmicu aviona. Stoker navodi da će to pravilo verovatno ostati na snazi, ali da bi tome mogle biti dodate druge regulative u cilju bezbednosti.

„Na primer u Americi postoji pravilo da pilot ne sme ni u jednom trenutku da bude sam u pilotskoj kabini. A ako postoje samo dva pilota, stjuardi moraju da uskoče ukoliko jedan od njih napusti kabinu, tako da su prisutne bar dve osobe koje mogu da nadziru jedna drugu,“ ističe Harald Stoker.

Neke od evropskih i kanadskih avio kompanija su već najavile da će promeniti pravila u tom smislu. Članovi porodica nekih od žrtava su im juče odali poštu na mestu nesreće u francuskim Alpima. Psiholozi navode da će saznanje da je neko namerno uzrokovao smrt njihovih bližnjih njihov gubitak učiniti još težim.

XS
SM
MD
LG