Linkovi

Volonteri dopremaju čistu vodu u Flint


Volonteri pakuju vodu za Flint
Volonteri pakuju vodu za Flint

Kako je krenula da se širi vest o zagađenoj vodi u gradiću Flint u saveznoj državi Mičigen, tako su hiljade volontera iz cele zemlje pohrlile u pomoć ugroženim žiteljima

Američki Crveni krst i druge mnogobrojne humanitarne organizcije snabdevaju stanovnike Flinta pijaćom vodom. Međutim, iz slavina u Flintu, iz gradskog vodovoda, još dugo neće poteći čista pijaća voda.

Virdžinija Bielasko živi u mestu Bajron u saveznoj državi Ilinois, udaljenom sedam sati vožnje od Flinta u Mičigenu. Ona zna da je voda za piće pitanje opstanka.

Bez vode ne može da se preživi.”

Pre nekoliko nedelja Bielasko se pridružila armiji volontera koji su se sjatii u Flintu sa jednim jedinim ciljem…. Da dopremaju čistu vodu onima kojima je potrebna, prektično svima koji tamo žive.

“Angažovali smo više od 2. hiljade volontera da pomognu ugroženima u Flintu”, kaže Keit Alvei iz američkog Crvenog krsta.

Keit Alvei je šef programa za pripreme i odgovor na katastrofe unutar američkog Crvenog krsta, za područje Flinta, koji nije zahvaćen baš tipičnom situacijom kakvom se bavi Crveni krst.

“Ovde samo dostavljamo vodu. To nije isto kao kada dođemo u područje pogođeno tornadom gde su ruševine na sve strane, ili tamo gde je prošao uragan i vetar uništio infrastrukturu. Akcenat ovde je na pijaćoj vodi.”

Vodi koja se sada umesto kroz vodovodne cevi doperma u flašama. Crveni krst koji u saradnji sa nekoliko različitih agencija pomaže stanovnicima Flinta kaže da flaširana voda nije jedino što nedostaje u akciji pomoći Flintu.

Potrebni su nam dobrovoljci koji će pomagati u distribuciji vode”, kaže volonter Linda Sisik.

“Oni su neophodni. Jedno je imati puna skladišta čiste, flaširane vode, ali tu istu treba dopremiti onima kojima je potrebna”, naglašava Kit Alvei.

Virdžinija Bielasko se u Flintu svakodnevno sreće sa volonterima poput nje.

“Ono što me je zaprepastilo je sama pomisao da smo u gradu, u Sjedinjenim Državama, u kome stanovnici ne mogu da odvrnu slavine iz kojih će teći čista, pitka voda.”

A to je upravo situacija sa kojom je od decembra prošle godine suočen i Terens Džonson. Iako je veoma zahvalan volonterima na njihovoj predanosti on se pita koliko će još trebati vremena da se taj problem reši.

“Distribucija flaširane vode neće rešiti problem. Problem će rešiti popravka vodovodne mreže.”

Međutim rešenje problema zagađene vode u Flintu, za sada još nije ni na vidiku.

XS
SM
MD
LG