subota, 30. april 2016

Aktuelno

Obama: Kongres da spreči fiskalnu provaliju

Predsednik je rekao da sa demokratama i republikancima radi na planu koji bi značajno smanjio potrošnju, a od najbogatijih Amerikanaca zahtevao da plaćaju malo više

Predsednik Barak ObamaPredsednik Barak Obama
x
Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama
Glas Amerike
Predsjednik Barak Obama pozvao je Kongres da uoči isteka roka, 1. januara, spriječi povećanje poreza i smanjenje vladinih izdataka, takozvanu fiskalnu provaliju koja prijete da uvuče Sjedinjene Države u novu recesiju.

Obama je u redovnom obraćanju subotom rekao da sa demokratama i republikancima radi na planu koji bi značajno smanjio potrošnju, a od najbogatijih Amerikanaca zahtijevao da, kako se izrazio, plate malo više. Predsjednik je međutim dodao da pojedini kongresni lideri nisu dozvolili da se glasa o tom planu.

U republikanskom odgovoru, senator Roj Blant ustvrdio je da bi predsjednikov prijedlog da poveća poreze za dva odsto najbogatijih građana obezbijedio samo kratkoročno finansiranje vlade. Blant je naglasio da će naredna dva dana početi da definišu Obamin drugi mandat.

Predsjednik je nakon jučerašnjeg susreta sa kongresnim liderima poručio da gaji umjereni optimizam u pogledu postizanja sporazuma u Kongresu. Obama je kazao novinarima da republikanski i demokratski senatori, Mič Mekonel i Heri Rid, rade na dvostranačkom planu koji bi mogao da buse usvojen u poslednji čas.

Predviđene budžetske mjere bi, kako je naglasio, spriječile automatsko povećanje poreza srednjoj klasi i obezbijedile nastavak isplaćivanje nadokanada za oko dva miliona nezaposlenih, nakon prvog januara.  Predstavnički dom će, nakon praznične pauze, zasijedati sjutra veče.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE