Linkovi

Novi film istražuje odnos vlade i medija


Glumci Džeremi Rener i Rozmari Devit na njujorškoj premijeri filma "Kill the Messenger"
Glumci Džeremi Rener i Rozmari Devit na njujorškoj premijeri filma "Kill the Messenger"

Sloboda štampe i finansiranje rata novcem dobijenim prodajom narkotika – to su glavne teme filma Majkla Kueste - Kill the Messenger (Ubiti glasnika)

Nova drama je zasnovana na istinitoj priči o novinaru Geriju Vebu, koji je diskreditovan pošto je napisao seriju članaka o poreklu novca kojima su SAD finansirale borbu protiv komunističke vlade Nikaragve.

U filmu Kill the Messenger, Džeremi Rener glumi Gerija Veba, reportera malog kalifornijskog lista San Hoze Merkjuri Njuz. Film prati njegov život 1996. kada otkriva podatak da je 1980-ih, CIA svesno ignorisala činjenicu da njeni saveznici iz Nikaragve, gerilci organizacije Kontra, krijumčarili kokain u SAD da bi finansirali rat protiv komunističke vlade Sandinista. Veb je tada upozoren da ne objavi svoja saznanja.

Novinar je odbio da ustukne. Objavio je seriju članaka iz tri dela nazvanu “Mračni savez”, pišući ne samo o vezi izmedju CIA-e i krijumčara droge – koja je već bila poznata – nego I iznoseći tvrdnju da je ta operacija krijumčarenja narkotika velikog obima dovela do epidemije kreka u afro-američkim četvrtima Los Andjelesa i drugim gradovima.

Od tog trenutka, kaže glumac Džeremi Rener, Vebov život počeo je da se raspada.

“Veliki interesi, veliki mediji su Gerija pretvorili u temu priče, diskreditovali ga i razorili njegovu priču, umesto da nastave da se bave novinarskim poslom – što je sramota i izvrtanje istine, ako mene pitate.”

Vašington Post, Njujork Tajms i Los Andjeles Tajms, koji 1980-ih nisu mnogo izveštavail o vezi CIA-e i nikaragvanskih kontraša, odbacili su Vebove zaključke o epidemiji kreka kao spekulaciju. Njegov sopstveni list se na kraju distancirao od njega.

Džeremi Rener kaže da je to bila tipična priča o Davidu i Golijatu, s tim što je, ovog puta, pobedio Golijat.

“Ne želim da omalovažim San Hoze Merkjuri Njuz, ali prosto mislim da je cela priča postala mnogo veća nego priče koje su inače obradjivali, i niko nije znao kako da pridje tim informacijama osim Gerija, kome je nedostajalo samo malo podrške da nastavi da kopa, istražuje i još više otkrije istinu.”

Istraživački novinar Robert Peri prvi je objavio priču o vezi CIA-e i Kontre za Asošijejted Pres 1985. On se slaže sa Renerom.

“Veb je uradio nešto veoma važno što mi nismo uradili. Mi smo se fokusirali na pokret Kontra i put droge preko Centralne Amerike u SAD. Veb je, medjutim, razmotrio šta se dogodilo kada je droga stigla u Ameriku.”

Prema Kuestinim rečima, Veb nije imao direktne dokaze koji bi povezali krijumčarenje narkotika kojim su se bavili kontraši, sa epidemijom krek kokaina.

“Njegovi tekstovi nisu bili dovoljno razradjeni, drugim medijima je bilo lako da pronadju nedostatke u njemu.”

Medjutim, Vebovo izveštavanje je imalo veliku vrednost, ističe Peri.

“Jedna od značajnih stvari koje je postigao Veb i koje je ostvario crnački kokus u Kongresu bili su da se CIA konačno prinudi da sprovede ozbiljnu istragu tog realnog problema.”

Medjutim, do tada, Vebova karijera je bila uništena. On je izvršio samoubistvo 2004. Kuesta se nada da će njegov film obnoviti dijalog o integritetu medija.

“Ako ga posmatrate kao film koji predstavlja osudu odredjenog establišmenta kao što je vlada, mislim da su njegova tema više od toga mediji”, zaključuje reditelj.

XS
SM
MD
LG