Linkovi

FHP predstavio dosije "Rudnica"


Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo (arhivski snimak)
Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo (arhivski snimak)

Predstavnici Fonda za humanitarno pravo saopštili su da imaju dokumenta koja pokazuju da je sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine počinjene u aprilu i maju 1999. godine u rejonu Drenice na Kosovu.

Na predstavljanju dosijea Rudnice, direktorka Fonda Sandra Orlović je istakla da su u ubistvo više od 70 albanskih civila u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu tada bio Ljubiša Diković. Takođe, on se smatra odgovornim i za postupak „asanacije bojišta“ u okviru kojeg su tela 52 žrtve odneta sa mesta zločina, a potom skrivana 15 godina u masovnoj grobnici u Rudnici kod Raške:

"Na sva tri pravca istraživanja naišli smo na uverljive dokaze koji samostalno, ili u vezi sa drugi dokazima ukazuju na nesumnjivu odgovornost, ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ, čiji je komandant u to vreme bio današnji načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković", ističe Sandra Orlović.

Po rečima direktorke za pravna pitanja FHP Milice Kostić pripadnici vojske i policije koristili su na Kosovu "uobičajen obrazac delovanja" - ušli bi u selo, opljačkali kuće, proterali žene, decu i ponekad starce, a muškarce streljali:
"Meštani koji su preživeli zločin i koji su se krili u okolnim šumama su ta tela sahranili, pošto su bila ostavljena na tom mestu, i tu su ih sahranili gde su ih našli. I prema njihovom svedočenju početkom juna 1999. godine, pre povlačenja srpskih snaga sa Kosova, policija je ušla u selo, iskopala grobnice, tela natovarila na kamion i odvezla u nepoznatom pravcu."

Povodom optužbi Fonda za humanitarno pravo danas se oglasio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocenio da se vodi kampanja protiv Vojske Srbije i da jedan deo deo političke javnosti i političara pokušava da sruši sve ono što je u Srbiji dobro. Po njegovim rečima napadi na Vojsku Srbije su krenuli nakon doprinosa u odbrani Srbije od poplava, nastavljeni posle parade povodom oslobođenja Beograda, a to ima veze i sa izazivanjem nestabilnosti u Srbiji, ocenio je Vučić.

XS
SM
MD
LG