Linkovi

Teksaški festival gradi reputaciju u svetu


Oakland, Jihar California, Nuwamba 10, 2016
Oakland, Jihar California, Nuwamba 10, 2016

Tradicionalni teksaški festival "Jug-jugozapad" privlači sve više učesnika iz drugih zemalja što mu daje kosmopolitsku atmosferu.

Godišnji festival „Jug – jugozapad“, koji se održava u saveznoj državi Teksas, završen je proteklog vikenda raspravama na panelima, prikazivanjem filmova i sa mnogo muzike. Desetine hiljada ljubitelja muzike i filma i predstavnika tehnoloških kompanija preplavile su ulice u Ostinu od 13. marta, kada je počeo ovaj događaj, koji sve više karakteriše međunarodna atmosfera.

Mnogi posjetioci dolaze svake godine na festival “Jug- jugozapad”, u Ostinu, uglavnom zbog zabava i muzike. Pridružuju im se i neki iz udaljenih zemalja. Grad je poznat kao svjetska prijestonica žive muzike i tokom ovog događaja možete da čujete muziku iz cijelog svijeta.

Među nekih 500 međunarodnih muzičara, velliki je broj onih koji sviraju rok, ali i drevne kineske instrumente, dok jedna Pakistanka pjeva u tradicionalnom folk stilu. Nini Nojen, koja živi u Ostinu, a čiji roditelji su iz Vijetnama i Rusije, sviđa se ova kosmopolitska atmosfera.

“Veliki broj posjetilaca dolazi iz drugih saveznih država ili zemalja i sviđa mi se to što mogu da vidim različite ljude”.

Nina je odrasla u Rusiji i voli da vidi ruske bendove poput “Mumij Trola” (Mumiy Troll) iz Vladivostoka. Pjevač Ilja Laguntenko nada da će njegova grupa imati koristi od učešća na ovom festivalu, što je često slučaj sa drugim muzičarima.

“Nekoliko bendova je ostvarilo komercijalni uspjeh i ja se nadam da ćemo mi biti među njima. Zato smo uštedjeli dovoljno novca da bi došli u Ostin”.

Pojedini bendovi postanu toliko popularni ovdje, da dobiju poziv da se vrate, dok neki, poput njemačke grupe “Milky Chance”, imaju obožavaoce koji dobro znaju njihove pjesme. Međunarodna atmosfera vidljiva je i na interaktivnim i filmskim događajima koji često privlače iste ljude. Karlos Adriano de Lima Santana predstavlja filmsku kompaniju iz brazilskog grada Sao Paolo.

“Dolazimo da bi uživali u festivalu, slušali muziku i naučili neke nove stvari”.

Brazil je ove godine predstavljalo čak 59 kompanija, više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu. Preduzeća iz cijelog svijeta ovdje imaju izložbeni prostor kako bi predstavili i promovisali svoje proizvode.

Organizatori navode da se za konferenciju prijavilo više od 72 hiljade ljudi, zbog čega se pojedini građani žale na gužve i saobraćaj. Međutim, gradske vlasti procjenjuju da će ovogodišnja dobit od festivala biti 315 miliona dolara. Ostin, sa ekonomijom koja cvjeta i živom kulturnom scenom, spade među američke gradove koji se najbrže razvijaju. Festival “Jug-jugozapad” u međuvremenu mu pomaže da poboljša reputaciju u svijetu.

XS
SM
MD
LG