ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno / Sport

Felps ušao u legendu

Američki plivač osvojio dve medalje četvrtog dana Igara u Londonu i postao najodlikovaniji olimpijac svih vremena

Felps pozira sa zlatnom medaljom osvojenom u trci štafete 4x200 metara slobodno
Felps pozira sa zlatnom medaljom osvojenom u trci štafete 4x200 metara slobodno
Glas Amerike
Američki plivač Majkl Felps oborio je verovatno najprestižniji olimpijski rekord - onaj po broju olimpijskih medalja.

Posle osvajanja još dve medalje tokom četvrtog dana Igara u Londonu, Felps je stigao do brojke od 19 olimpijskih odličja i za jedno prestigao legendarnu sovjetsku gimnastičarku Larisu Latinjinu, koja je rekord držala skoro pola veka. Felps je juče najpre osvojio srebrnu medalju u trci 200 meatara leptir stilom, a zatim kao poslednja izmena u štafeti 4x200 metara slobodno, stigao i do prvog zlata na svojim četvrtim i poslednjim olimpijskim igrama

Felps je tako zauzeo jedno od najistaknutijih mesta u istoriji olimpijskog sporta, uz legende poput Džesija Ovensa, Marka Spica, Džima Torpa i Olge Korbut.

Dvadeset-sedmogodišnji Felps rođen je u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend, gde je podjednako poznat kao i legendarne zvezde bejzboga i američkog fudbala iz tog grada.

U baltimorskom plivačkom klubu počeo je da trenira sa sedam godina, zatim je plivao za svoj školski tim, a ubrzo postao i član američkog nacionalnog tima. Imao je svega 15 godina kada je nastupio na svojim prvim Olimpijskim igrama u Sidneju, 2000.

Iako nije osvojio nijednu medalju u Australiji, sledeće četiri godine proveo je obarajući rekorde u sklopu priprema za Atinu 2004, gde je sa osvojenih šest zlatnih i dve bronzane medalje zvanično postao superzvezda olimpijskih igara. Četiri godine kasnije u Pekingu osvojio je takođe rekordnih osam zlatnih medalja, oborivši dotadašnji rekord Marka Spica.

Felps je objavio dve knjige i suosnivač je neprofitne grupe koja organizuje plivačke kampove.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE