sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Ekonomija i finansije

Rast investicija na obodu evrozone

Zemlje na periferiji evrozone i dalje se gotovo svakodnevno suočavaju sa protestima. Medjutim, novi izveštaj pokazuje da se raspoloženje investitora polako menja.

RojtersGlas Amerike
Zemlje na periferiji evrozone i dalje se gotovo svakodnevno suočavaju sa protestima. Medjutim, novi izveštaj pokazuje da se raspoloženje investitora polako menja.

Još jedan štrajk u Portugalu… Ovog puta, metro radnici su zaustavili rad kompletnog sistema podzemne železnice. Takvi protesti su i dalje česta pojava u zemljama na periferiji evrozone, ali novi podaci pokazuju da se raspoloženje investitora menja.

Holandska banka ING navodi da je u poslednja tri meseca 2012. u zemlje periferije „uliveno“ oko 93 milijardi evra privatnih investicija. Taj podatak je u oštrom kontrastu sa prethodne četiri godine, kada su investitori napuštali prezadužene zemlje kao što su Grčka i Španija.

Viši ekonomista ING banke, Martin Van Vlit, kaže da je za novu klimu zaslužna Evropska centralna banka.

Početkom avgusta, ECB je obećala da će kupiti neograničenu količinu državnih obveznica ako to bude potrebno i mislim da pretnja neograničene intervencije stoji iza ove promene ponašanja investitora, tako da treba da zahvalimo Mariju Dragiju.“

Dok se ekonomska stabilnost vraća u region, evro nastavlja da se penje ka najvišem nivou u dve godine. I pošto su strahovi od raspada evrozone, po svemu sudeći, uminuli, investitori vide veće mogućnosti za sticanje profita u regionu.
Nik Parsons je šef za strategiju tržišta u Nacionalnoj banci Australije.

Ako je Evropska centralna banka spremna da aktivira svoj program otkupa vladinih deonica, investitori imaju mnogo manje razloga za strah u perifernim delovima Evrope nego što su ranije imali. Čini se da će se o većini mera štednje govoriti u prošlom vremenu umesto da budžetski rezovi budu i buduća pretnja.“

Medjutim, biće potrebno vreme da se situacija potpuno preokrene. Priliv kapitala koji je vidjen krajem godine je umanjen zbog odliva kapitala koji je opteretio neke od najsiromašnijih zemalja evrozone.

„Možda ćemo videti dalji napredak u prva dva meseca ove godine, ali jasno je da raspoloženje na finansijskom tržištu može lako da ponovo nazaduje, očito još postoje neki problemi sa Kiprom. Ali nadajmo se da će se ovaj trend nastaviti, i da ćemo za godinu-dve moći da kažemo da je ovo zaista bila prekretnica u krizi evra, iako za sada mislim da je još prerano da se to kaže“

Šestomesečni troškovi pozajmljivanja Italije pali su na najniži nivo u skoro tri godine na današnjoj aukciji državnih obveznica, dok investitori nastavljaju da otkupljuju državni dug. Takodje, raspoloženje nemačkih potrošača je u porastu, prvi put u četiri meseca. Zatišje u oluji evro zone, za sada, i dalje traje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE