Linkovi

EU: Nema novih uslova za Srbiju


Peter Stano
Peter Stano

Dijalog s Prištinom je u zastoju iz objektivnih razloga, s obzirom da još nema nove prištinske vlasti, koja bi bila partner u tome i zbog toga niko ne krivi Beograd - poručuju iz Evropske komisije...

U Briselu kažu da nema novih uslova za Srbiju kada je reč o nastavku pregovora sa Evropskom unijom o prijemu. Dijalog sa Prištinom je u zastoju iz objektivnih razloga, s obzirom da još nema nove prištinske vlasti, koja bi bila partner u tome i zbog toga niko ne krivi Beograd - poručuju iz Evropske komisije.

Proces završnih pregovora sa Srbijom napreduje dobro, više od polovine pregovaračkih poglavlja je prošlo fazu "skrninga" ili su u toj fazi, i proces "skrininga" će biti kompletiran do marta naredne godine. Vlasti u Srbiji trenutno rade na nacionalnom planu za veoma važna poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. U Evropskoj komisiji zato naglašavaju da bilo kada članice Unije odlucce da se otvore neka od novih poglavlja pregovora, to će se i desiti...

"To će biti odluka država članica i onog trenutka kada se one dogovore, odluče konsenzusom, da je vrijeme da se otvori jedno ili više poglavlja pregovora, to će i biti učinjeno", kaže Peter Stano, portparol Komesarijata za proširenje.

Međutim, šta je sa tvrdnjama da Njemačka nastavak pregovora o prijemu u EU uslovljava punom primjenom svih dosadašnjih sporazuma postignutih na relaciji Beograd - Priština? Peter Stano objašnjava:

"S naše strane, nema razloga da sumnjamo u opredjeljenost i rješenost Srbije da nastavi sa dijalogom, jer riječ je o objektivnim razlozima. Situacija u Prištini gdje još uvijek nema vlade, koja bi bila partner u dijalogu. Mislim da je to jasno Komisiji, ali i državama članicama i mislim da ono što je sada važno jeste opredjeljenost Srbije. Naravno, za dovršetak 'skrininga' poglavlja koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom je važno da vidimo da se do sada postignuti sporazumi i primjenjuju u praksi i nastavak dijaloga. Ali, kao što rekoh, u ovoj fazi niko ne može kriviti Srbiju da nije posvećena dijalogu, jer dijalog se još uvijek ne nastavlja iz objektivnih razloga".

U Briselu naglašavaju da su, onog trenutka kada se stvore uslovi za to, spremni da nastave sa posredničkom ulogom u dijalogu Beograda i Prištine, nadajući se da će to uskoro voditi punoj normalizaciji odnosa dvije strane.

XS
SM
MD
LG