Linkovi

Tusk: Evropljani da shvate sopstvenu snagu


Donald Tusk
Donald Tusk

Ukoliko prilike to budu nalagale, evropski lideri bi mogli na jednom od narednih skupova ići dalje u sankcijama čiji se efekti već osjete na ruskoj ekonomiji.

Dramatično usložnjavanje prilika na istoku Ukrajine bi moglo da dovede do novih sankcija EU prema Rusiji, ukazano je danas u Evropskoj komisiji uz mogućnost da, ako se u skoro vrijeme prilike smire i Moskva u svemu pokaže konstruktivnu ulogu, evropske sankcije prema Rusiji budu ublažene.

Malo je Evropljana, posebno onih koji se bave ekonomijom, koji ne bi željeli da se već sutra odnosi sa Rusijom vrate u normalu - ali, vjerujem, niko kao francuska vlada koja bi tada inkasirala milijardu i dvije stotine miliona eura za dva broda sagradjena za rusku vojnu mornaricu. Medjutim, teško da će se takvo nešto desiti ovih dana, kada i NATO potvrdjuje ozbiljno prisustvo ruskih trupa, tenkova i artiljerije na istoku Ukrajine, što se kosi sa ruskim potpisom na Minski sporazum, a posljednji skup evropskih lidera se jasno izjasnio o tome.

"Očigledno je da nećemo naći dugoročno rješenje za Ukrajinu ako nemamo čvrstu i jedinstvenu strategiju prema Rusiji. Moderna, bezbjedna i nezavisna Ukrajina je najvažniji elemenat te strategije. Naš pristup tome mora biti u liniji sa našim ambicijama i potencijalom - moramo ići iznad reakcija i odbrane, kao Evropljani, moramo shvatiti vlastitu snagu", poručuje predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Danas je tako potvrdjeno da, ukoliko prilike to budu nalagale, evropski lideri bi mogli na jednom od narednih skupova, ići dalje u sankcijama čiji se efekti već osjete na ruskoj ekonomiji.

"Prilike u Ukrajini pratimo veoma pažljivo, a zavisno od situacije na terenu, restriktivne mjere koje smo uveli mogu biti osnažene ili pak ublažene ako to bude potrebno - podsjećam da je to bio stav i posljednjeg samita evropskih lidera i to još uvijek važi kada je riječ o sankcijama EU prema Rusiji", ističe portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Iako je tek evropski samit u martu predvidjen za razgovor o Ukrajini, moglo bi se desti da, zbog naglo pogoršanih prilika na istoku te zemlje, evropski lideri već polovinom narednog mjeseca o tome razgovaraju, kada je planiran vanredni samit o terorizmu.

XS
SM
MD
LG